Mazurek pomarańczowy z białą czekoladą i suszonymi morelami

Mazurek pomarańczowy z białą czekoladą i suszonymi morelami

                          W ten jakże cudownie zapowiadający się świąteczny weekend stawiam na stole delikatny, aromatyczny, pomarańczowy mazurek. Mazurek z pomarańczową marmoladą podkręconą likierem pomarańczowym, z dodatkiem suszonych moreli, polany białą czekoladą, z dekoracją blanszowanych migdałów. Brzmi smacznie prawda?

Korzystając z okazji życzę Wam radosnych, zdrowych, pogodnych Świąt Wielkanocnych, tradycyjnie mokrego Dyngusa i pięknej, słonecznej, ciepłej wiosny! :)

 

Źródło przepisu: Kwestia Smaku

Zdjęcie - Mazurek pomarańczowy z białą czekoladą i suszonymi morelami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mazurek pomarańczowy z białą czekoladą i suszonymi morelami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na kruchy spód:

*150 g miękkiego masła

*70 g drobnego cukru

*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 

*150 g mąki pszennej

*75 g mąki ziemniaczanej

 

Dodatki:

*1 słoiczek marmolady pomarańczowej (ok. 300g)

*4 łyżki pomarańczowego likieru Cointreau

*garść suszonych moreli

*garść obranych migdałów bez skórek

 

Polewa:

*150 g białej czekolady

*5 łyżek śmietanki kremówki 30% lub 36%

 

Wykonanie:

Kruchy spód: masło ucierać mikserem z cukrem przez około 6-7 minut. Dodać ekstrakt z wanilii oraz przesianą mąkę z mąką ziemniaczaną. Miksować przez chwilę lub ugniatać dłońmi łącząc składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 15 minut. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować formę o wymiarach 33x26 cm.

Ciasto wyłożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na wielkość formy,na placek o grubości około 0,5 cm. Przenieść do formy, odkleić górny papier. Brakujące miejsca dokleić ciastem. Nadmiar ciasta można zebrać i zrobić ozdobny rant lub listki do dekoracji ciasta. 

Polewa: w rondelku roztopić 100 g czekolady połamanej na kosteczki razem ze śmietanką kremówką i 2 łyżkami likieru pomarańczowego. Zdjąć z ognia, dodać resztę połamanej czekolady, wymieszać aż czekolada się rozpuści. Pozostawić do wystudzenia i zgęstnienia. 

Na kruchym spodzie mazurka rozsmarować marmoladę wymieszaną z 2 łyżkami likieru pomarańczowego, ułożyć pokrojone w paseczki morele suszone, polać polewą i udekorować migdałami. 

Wstawić do lodówki do schłodzenia. 
Smacznego :) 

Zdjęcie - Mazurek pomarańczowy z białą czekoladą i suszonymi morelami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mazurek pomarańczowy z białą czekoladą i suszonymi morelami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mazurek pomarańczowy z białą czekoladą i suszonymi morelami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów