Mazurek pomarańczowy z białą czekoladą i suszonymi morelami
W ten jakże cudownie zapowiadający się świąteczny weekend stawiam na stole delikatny, aromatyczny, pomarańczowy mazurek. Mazurek z pomarańczową marmoladą podkręconą likierem pomarańczowym, z dodatkiem suszonych moreli, polany białą czekoladą, z dekoracją blanszowanych migdałów. Brzmi smacznie prawda?
Korzystając z okazji życzę Wam radosnych, zdrowych, pogodnych Świąt Wielkanocnych, tradycyjnie mokrego Dyngusa i pięknej, słonecznej, ciepłej wiosny! :)
Źródło przepisu: Kwestia Smaku
Składniki na kruchy spód:
*150 g miękkiego masła
*70 g drobnego cukru
*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
*150 g mąki pszennej
*75 g mąki ziemniaczanej
Dodatki:
*1 słoiczek marmolady pomarańczowej (ok. 300g)
*4 łyżki pomarańczowego likieru Cointreau
*garść suszonych moreli
*garść obranych migdałów bez skórek
Polewa:
*150 g białej czekolady
*5 łyżek śmietanki kremówki 30% lub 36%
Wykonanie:
Kruchy spód: masło ucierać mikserem z cukrem przez około 6-7 minut. Dodać ekstrakt z wanilii oraz przesianą mąkę z mąką ziemniaczaną. Miksować przez chwilę lub ugniatać dłońmi łącząc składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 15 minut. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować formę o wymiarach 33x26 cm.
Ciasto wyłożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na wielkość formy,na placek o grubości około 0,5 cm. Przenieść do formy, odkleić górny papier. Brakujące miejsca dokleić ciastem. Nadmiar ciasta można zebrać i zrobić ozdobny rant lub listki do dekoracji ciasta.
Polewa: w rondelku roztopić 100 g czekolady połamanej na kosteczki razem ze śmietanką kremówką i 2 łyżkami likieru pomarańczowego. Zdjąć z ognia, dodać resztę połamanej czekolady, wymieszać aż czekolada się rozpuści. Pozostawić do wystudzenia i zgęstnienia.
Na kruchym spodzie mazurka rozsmarować marmoladę wymieszaną z 2 łyżkami likieru pomarańczowego, ułożyć pokrojone w paseczki morele suszone, polać polewą i udekorować migdałami.
Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Smacznego :)