Mazurek kajmakowy z marcepanem i dżemem porzeczkowym

Mazurek kajmakowy z marcepanem i dżemem porzeczkowym

                        To jeden z najpyszniejszych mazurków jakie piekłam i jadłam. Przepyszne kruche ciasto, spód z ciasta marcepanowego, do tego kajmak i dżem z czarnej porzeczki dla przełamania smaku. Wspaniały! Kruche ciasto jest rewelacyjne, a całość smakuje po prostu obłędnie. Boczną dekorację robił mój Syn, pozostałą ja inspirując się dekoracją autorki przepisu. Polecam nie tylko na święta. 

Źródło przepisu: Słodkie Fantazje

Zdjęcie - Mazurek kajmakowy z marcepanem i dżemem porzeczkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto kruche:

*2 szklanki mąki

*200 g masła

*1/2 szklanki cukru pudru

*2 żółtka

*2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany

 Składniki na ciasto marcepanowe:

*200 g masy marcepanowej

*50 g miękkiego masła 

*2 jajka

*4 łyżki mąki

 

Dodatkowo:

*puszka mleka skondensowanego lub gotowej masy kajmakowej

*250 g dżemu z czarnej porzeczki 

 Wykonanie:

Ciasto kruche - Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło, posiekać. Dodać cukier, żółtka i śmietanę, szybko wyrobić ciasto. 2/3 ciasta zawinąć w folię odłożyć do lodówki na min. 1 godzinę. 1/3 ciasta zostawić w temperaturze pokojowej.

Schłodzone ciasto rozwałkować na kwadrat o wymiarach 35 x 25 cm, ułożyć na pergaminie. Z miękkiego (nieschłodzonego) ciasta za pomocą szprycy wycisnąć na ciasto ozdobny rant, nasza dekoracja to robione przez mojego Synka kuleczki z ciasta. Całość z papierem przełożyć do formy. Spód ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut w temp. 180°C.

Ciasto marcepanowe - Masę pokroić w kosteczkę. Masło utrzeć na puch. Ucierając dodać połowę marcepanu i 1 jajko, ucierać, gdy masa będzie stosunkowo gładka, dodać pozostały marcepan i jajko, ucierać do gładkości. Dodać mąkę,wymieszać.

Formę do pieczenia o wymiarach 35 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować na nim przygotowane ciasto marcepanowe. Piec ok. 10 minut w temp. 175°C.

Kajmak (najlepiej, w celu uniknięcia długiego oczekiwania, przygotować go dzień wcześniej) – Zamkniętą puszkę mleka przełożyć do garnka z wodą (powinna całkowicie zakrywać puszkę) i gotować 2-3 godziny pod przykryciem. Można użyć gotowej masy kajmakowej.

Dżemem posmarować przestudzony blat ciasta marcepanowego. Przykryć ostudzonym blatem kruchego ciasta, lekko docisnąć.

Powstałą, ostudzoną masę kajmakową wyłożyć na ciasto. Ozdobić wg uznania.

Smacznego :) 

Zdjęcie - Mazurek kajmakowy z marcepanem i dżemem porzeczkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mazurek kajmakowy z marcepanem i dżemem porzeczkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów