Mazurek czekoladowo-kajmakowy z orzechami w miodzie
![Mazurek czekoladowo-kajmakowy z orzechami w miodzie](/obrazek/duze/mazurek-czekoladowo-kajmakowy-z-orzechami-w-miodzie-458180.jpeg)
Tradycyjny mazurek z polewą czekoladową i masą kajmakową na kruchym spodzie. Jak większość mazurków ze względu na swój skład jest bardzo słodki, ale za to długo zachowuje świeżość i można go przygotować kilka dni przed świętami. Mazurek udekorowany jest orzechami w miodzie, które po nadaniu im odpowiedniego kształtu smakują jak batoniki musli :) oraz płatkami migdałowymi, suszoną żurawiną i wiórkami kokosowymi.
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 150 g masła 82 % (zimnego)
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 1 łyżka wody (bardzo zimnej)
Orzechy w miodzie:
- 120 g orzechów włoskich (posiekanych)
- 60 g masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
Polewa czekoladowa:
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- 3 łyżki mleka
Dodatkowo:
- 1 puszka masy kajmakowej
- płatki migdałowe (do ozdoby)
- suszona żurawina (do ozdoby)
- wiórki kokosowe (do ozdoby)
![Zdjęcie: Mazurek czekoladowo-kajmakowy z orzechami w miodzie Zdjęcie - Mazurek czekoladowo-kajmakowy z orzechami w miodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/458179.jpeg)
Kruche ciasto piec w temperaturze 180°C (grzanie góra-dół) przez około 30 minut, do momentu zarumienia ciasta.
Upieczony i wystudzony spód mazurka wypełnić masą kajmakową, wyrównać i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
Czekoladę mleczną i gorzką połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej razem z mlekiem. Roztopioną polewą czekoladową, rozsmarować na warstwie kajmakowej naszego mazurka. Wyrównać i ponownie wstawić do lodówki. Jeżeli wykonaliśmy wcześniej ranty ozdobne z ciasta kruchego, to teraz należy je ułożyć na swoje miejsce, korzystając, że czekolada lepiej je zespoli z całością.
W rondelku z grubym dnem rozpuścić masło z cukrem i miodem. Dodać posiekane orzechy włoskie i podgrzać wszystko na małym ogniu (cały czas mieszając) przez około 2-3 minuty. Po tym czasie zdjąć rondelek z ognia i odstawić do przestygnięcia.
Mazurek wyjąć z lodówki i ozdobić orzechami w miodzie, płatkami migdałowymi, żurawiną oraz wiórkami kokosowymi.