Mazurek czekoladowo-kajmakowy z orzechami w miodzie

Mazurek czekoladowo-kajmakowy z orzechami w miodzie

Zdjęcie - Mazurek czekoladowo-kajmakowy z orzechami w miodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tradycyjny mazurek z polewą czekoladową i masą kajmakową na kruchym spodzie. Jak większość mazurków ze względu na swój skład jest bardzo słodki, ale za to długo zachowuje świeżość i można go przygotować kilka dni przed świętami. Mazurek udekorowany jest orzechami w miodzie, które po nadaniu im odpowiedniego kształtu smakują jak batoniki musli :) oraz płatkami migdałowymi, suszoną żurawiną i wiórkami kokosowymi.

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g masła 82 % (zimnego)
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka wody (bardzo zimnej)

Orzechy w miodzie:
  • 120 g orzechów włoskich (posiekanych)
  • 60 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu

Polewa czekoladowa:
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki mleka

Dodatkowo:
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • płatki migdałowe (do ozdoby)
  • suszona żurawina (do ozdoby)
  • wiórki kokosowe (do ozdoby)

Zdjęcie - Mazurek czekoladowo-kajmakowy z orzechami w miodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Masło pokroić na małe kawałki. Dodać do niego resztę składników na ciasto i ręcznie lub za pomocą robota, zagnieść wszystko na jednolitą masę. Uformować kulę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Przygotować prostokątną formę na tarte o wymiarach 35x11 cm. Wysmarować ją dokładnie (ale cieniutko) masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości około 5-6 mm i wykleić nim formę (dno i boki). Ponakłuwać widelcem. Jeżeli zostało nam trochę ciasta, możemy ulepić dodatkowe brzegi ozdobne i upiec je osobno, na papierze do pieczenia.
Kruche ciasto piec w temperaturze 180°C (grzanie góra-dół) przez około 30 minut, do momentu zarumienia ciasta.
Upieczony i wystudzony spód mazurka wypełnić masą kajmakową, wyrównać i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
Czekoladę mleczną i gorzką połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej razem z mlekiem. Roztopioną polewą czekoladową, rozsmarować na warstwie kajmakowej naszego mazurka. Wyrównać i ponownie wstawić do lodówki. Jeżeli wykonaliśmy wcześniej ranty ozdobne z ciasta kruchego, to teraz należy je ułożyć na swoje miejsce, korzystając, że czekolada lepiej je zespoli z całością.
W rondelku z grubym dnem rozpuścić masło z cukrem i miodem. Dodać posiekane orzechy włoskie i podgrzać wszystko na małym ogniu (cały czas mieszając) przez około 2-3 minuty. Po tym czasie zdjąć rondelek z ognia i odstawić do przestygnięcia.
Mazurek wyjąć z lodówki i ozdobić orzechami w miodzie, płatkami migdałowymi, żurawiną oraz wiórkami kokosowymi.


Kategorie przepisów