Mazurek chałwowy z pistacjami i granatem
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru drobnego (trzcinowy)
1/2 kosztki zimnego masła
3 łyżki lodowatej wody
Krem:
250 gram mascarpone
2 łyżki tahiny
2 łyżki cukru pudru
siekane pistacje
owoc granatu
180 stopni piekarnik/30 min
Wszystekie składniki ciasta przekładam do malaksera - oprócz wody. Kiedy powstanie parwie kruszonka wlewam zimną wodę. Po chwili pojawia sie kula ciasta. Przekładam na folię, zawijam i na 45 minut wkładam do lodówki. Formę smaruję masłem i wkałdam rozwałkowane na cienko ciasto i formuję około 1,5 cm brzegi. Dziurkuję spod, wykładam na ciasto warstwę papieru do pieczenia i obciażam fasolą. Piekę 15 minut. Po tym czasie zdejmuję papier i fasolę. Dopiekam jeszcze 15 minut. Studzę spód. Na zimny przekładam krem chałwowy, posypuję owocami granatu i siekanymi postacjami