Masoor dal – dal z soczewicy

Składniki na Masoor dal z dodatkami:
Dal z soczewicy:
- 400 g czerwonej soczewicy
- 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
- 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
- 400-500 ml wody lub warzywnego bulionu
- 1 cebula
- 4-6 ząbków czosnku
- 5 cm kłącza imbiru
- 1 łyżka klarowanego masła lub oleju kokosowego
- 1 łyżeczka pasty curry (żółtej lub czerwonej)
- ½ łyżeczki mielonej kurkumy
- ½ łyżeczki mielonego kuminu
- ½ łyżeczki mielonej kolendry kuminu
- ½ łyżeczki mielonej papryczki chili
- ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
- ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
- ⅛ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ⅛ łyżeczki mielonych goździków
- 2 łyżeczki soli
Roti canai:
- 300 g mąki pszennej
- 170 ml letniej wody
- 20 g cukru
- 10 g soli
- ok. 50 g roztopionego masła klarowanego
- olej do posmarowania ciasta
Do podania:
- mały pęczek kolendry
- ugotowany ryż basmati lub jaśminowy
Jak przygotować Masoor dal z dodatkami:
Dal z soczewicy
- Cebulę pokrój w piórka. Imbir oraz czosnek drobno posiekaj.
- W garnku rozgrzej masło klarowane lub olej kokosowy i wrzuć cebulę. Poczekaj, aż się zeszkli i dodaj czosnek oraz imbir. Smaż jeszcze przez chwilę do złotego koloru.
- Do warzyw dodaj curry i wsyp wszystkie przyprawy poza solą. Podsmaż je chwilę, aż zaczną pachnieć.
- Soczewicę opłucz pod bieżącą wodą i wrzuć do garnka. Dodaj mleczko kokosowe, pomidory, sól oraz wlej wodę lub bulion. Wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez około pół godziny, często mieszając. W razie potrzeby dolej więcej wody w trakcie.
- Gotowy dal podawaj z ugotowanym ryżem, solidną porcją świeżo posiekanej kolendry i plackami roti.
Roti canai
- W wodzie rozpuść cukier oraz sól. Do miski wsyp mąkę, wlej wodę oraz 15 g masła klarowanego. Wymieszaj dokładnie łyżką, a następnie zacznij zagniatać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne (powinno to zająć ok. 10 minut).
- Z ciasta uformuj 10 kulek o wadze ok. 55 g każda. Posmaruj je dokładnie olejem. Przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę do odpoczęcia.
- Po tym czasie każdą kulkę cienko rozwałkuj na drewnianej desce posmarowanej odrobiną oleju. Ciasto porozciągaj na boki, aby było cienkie niczym kartka papieru (powinno mieć co najmniej 30 cm średnicy). Posmaruj je z wierzchu masłem, a następnie zwiń w rulon.
- Z rulonu z ciasta uformuj ślimak i spłaszcz go dłonią, a następnie rozwałkuj na płaski placek o średnicy ok. 20 cm. (Pełen sposób formowania pokazałem na wideo pod przepisem).
- Roti smaż na bieżąco na mocno rozgrzanej patelni po ok. 1,5-2 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square Jak formować roti canai?