Maślana babka drożdżowa z bakaliami
Oto babka drożdżowa, która aż prosi się o towarzystwo filiżanki gorącej kawy lub herbaty. To idealny pomysł na wypiek, który ma uprzyjemnić weekend, choć w naszym domu jemy ją nawet na śniadanie, do kubka mleka czy kakao.
Przepis - Wydrukuj przepisMuszę jednak od razu podkreślić, że nie jest to wypiek w typie lekkiej jak piórko brioszki. To dość zwarta, choć przy tym przyjemnie wilgotna babka, naprawdę wyjątkowo pyszna. Myślę, że świetnie sprawdzi się w roli babki na wielkanocnym stole (proponowała bym tylko w takim przypadku upiec ją w wyższej, klasycznej foremce do babki, z kominkiem).
Uzupełnieniem tej maślanej babki drożdżowej są bakalie. Ja użyłam mieszanki suszonej żurawiny i rodzynków. Możecie dodać także np. pokrojone kawałki suszonych moreli czy fig. Ważne jednak,by suszone owoce namoczyć przed dodaniem do ciasta w ciepłej wodzie (wystarczy przez pół godziny). Dzięki temu zabiegowi unikniemy spalenia owoców, które znajdą się na wierzchu ciasta. W wersji świątecznej, czy też bardziej wyrafinowanej, do namaczania suszonych owoców zamiast wody możecie użyć alkoholu, np. mojego ulubionego rumu :)
Ciasto doprawiłam naturalną esencją waniliową i skórką otartą z cytryny, świetnie sprawdzi się jednak również dodatek kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Pamiętajcie, żeby do wypieku babki drożdżowej wykorzystywać produkty o mniej więcej zbliżonej, pokojowej temperaturze.
Do pieczenia wykorzystuję suszone drożdże instant, nie muszę więc przygotowywać zaczynu. Jeśli używasz drożdży świeżych, rozpuść je w ok. 1/2 szklance mleka, z dodatkiem łyżeczki cukru, a następnie odstaw na kwadrans w ciepłe miejsce i w takiej postaci dodaj do wyrabianego ciasta.
Moją babkę drożdżową upiekłam w tortownicy z kominkiem, o średnicy ok. 28 cm.
Składniki:- bakalie - 200g, np. rodzynki i suszona żurawina
- mąka pszenna - 425 g
- cukier - 150 g
- drożdże instant - 12 g
- mleko - 175 ml
- jajko - 2 szt
- masło - 200 g, miękkie
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- skórka cytrynowa - otarta z 1 owocu
- sól - 1/4 łyżeczki
- Suszone owoce namocz (przez ok. 30 minut lub chociaż czas przygotowywania reszty ciasta) w ciepłej wodzie. Możesz wykorzystać dodatek np. rumu.
- Do misy miksera włóż wszystkie składniki ciasta (oprócz bakalii). Pamiętaj, mleko powinno być letnie, a masło- miękkie.
- Wszystkie składniki ciasta zmiksuj (wykorzystując końcówkę „hak”) na gładkie, elastyczne, przy tym dość luźne ciasto. Zajmie to ok. 10 minut.
- Do już wyrobionego ciasta dodaj osuszone (ręcznikiem papierowym) bakalie i delikatnie, kilkoma obrotami miksera, wmieszaj je w ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
- Przygotuj foremkę do babki: natłuść ją i obsyp w środku mąką, usuń jej nadmiar ze ścianek foremki.
- Ciasto przełóż do foremki, ponownie przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
- Wyrośnięte ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz przez ok. 45 minut.