Marokańska potrawka z ciecierzycy

Marokańska potrawka z  ciecierzycy
Ten prosty i genialny przepis znalazłam na stronie myrecipes.com.

Zdjęcie - Marokańska potrawka z  ciecierzycy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

2 łyżki oliwy
1 średnia cebula - posiekana
1 duża albo dwie małe posiekane marchewki
2 ząbki czosnku - posiekane
1 ostra papryczka - posiekana (nie dodałam)
1 duży ziemniak pokrojony w małą kostkę
2 łyżeczki mielonego kuminu/kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonego chilli
1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta soli
2 puszki pomidorów - bez skóry i posiekanych albo 4 duże świeże pomidory
puszka odsączonej ciecierzycy
szklanka rosołu

Do garnka o grubym dnie wlałam oliwę, wrzuciłam cebule i czosnek i zeszkliłam je ostrożnie, by nie przypalić. Dodałam pokrojona marchewkę i ziemniaki. Podsmażyłam to wszystko jakieś 7-10 minut. następnie dodałam po kolei wszystkie przyprawy - wymieszałam dokładnie, podsmażyłam i dodałam ciecierzycy, wymieszałam. Na koniec dodałam pomidory i rosół, wymieszałam, doprowadziłam do wrzenia a następnie pod przykrywką (lekko uchyloną) dusiłam jakieś 15-20 minut. Danie jest gotowe, kiedy ziemniaki są miękkie.

Do tego pasuje gotowany ryż - najlepiej brązowy i gęsty jogurt, ale bez też jest smaczne.

Kategorie przepisów