Marmurkowe lody mascarpone z czarną porzeczką
O lodach tak pysznych, że potrafią zjednoczyć całą rodzinę przy stole i o tym, że dzisiaj było ciepło tak w sam raz, by topiły się we właściwym tempie – nie za szybko i niezbyt wolno. Napiszę też o tym, że od dawna chciałam zrobić marmurkowe lody, ale nie byłam pewna, czy wyjdą wystarczająco dobrze… A myślę, że wyszły nawet lepiej, bo marmurek wygląda nie tylko niesamowicie apetycznie, ale też smakuje wyjątkowo dobrze. Lekko kwaskowe i cierpkie czarne porzeczki świetnie kontrastują z kremowymi, waniliowymi lodami mascarpone dając wiele radości z jedzenia. To świetny letni deser dla całej rodziny. Przygotowanie takich lodów nie jest bardziej pracochłonne niż jakichkolwiek innych domowych lodów. Osobiście polecam zmrożenie lodów w maszynce do lodów, ale z powodzeniem uda się je zrobić bez niej. Należy jednak pamiętać o mieszaniu lodów co 20 minut, a sos porzeczkowy dodać na samym końcu, po ostatnim mieszaniu.
Lody mają w sobie coś takiego, że trudno im się oprzeć. Kochają je dzieci, lubią dorośli. Najlepiej smakują w gronie najbliższych, w towarzystwie przyjaciół i rodziny. Bo dobrze jest dzielić się tym co dobre.
Składniki:
(około 0,7l)
- 350ml mleka
- 1/3 szklanki cukru
- 1 strąk wanilii
- 3 żółtka
- 250g mascarpone
- około 250g czarnych porzeczek
- 1-2 łyżki cukru
Przygotowanie krok po kroku:
- Mleko wlej do niewielkiego garnka, wrzuć rozkrojoną laskę wanilii i podgrzewaj na wolnym ogniu do zagotowania. Od czasu do czasu mieszaj.
- Żółtka utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę w wysokim naczyniu. Nie przerywając ubijania dodawaj stopniowo gorące mleko. Ubijaj chwilę, a następnie przelej z powrotem do garnka i podgrzewaj na wolnym ogniu przez kilka minut.
- Podgrzewaj masę aż zgęstnieje. Uważaj jednak aby nie doprowadzić kremu do zagotowania, gdyż jajka się zetną i krem będzie ziarnisty. Gotowy krem ostudź do temperatury pokojowej.
- Mascarpone lekko zmiksuj na gładką masę. Dodaj do niego custard i zmiksuj do połączenia się składników. Schłódź w lodówce do temperatury lodówkowej.
- Porzeczki zasyp cukrem w garnku i gotuj przez kilka minut lub do chwili aż puszczą sok i zaczną lekko pękać. Ostudź.
- Schłodzoną masę mascarpone przelej do maszyny do lodów i postępuj wg wskazówek producenta. Lody powinny być właściwie zmrożone już po 20 minutach „kręcenia”.
- Gotowe lody przełóż do pojemnika i wyłóż na nie sos porzeczkowy. Trzonkiem noża lub patyczkiem przemieszaj lekko tak, aby powstał marmurek.
- Podawaj od razu lub wstaw do zamrażarki, aby mocniej się zmroziły.
- Przed podaniem lody mogą być dość twarde. Aby swobodnie formować gałki, przełóż pojemnik z lodami na 30-45minut na górną półkę w lodówce.
Smacznego!