Margarita z kiwi i bazylią
Kiedy zobaczyłam tą Margaritę na blogu ,,Ale Meksyk,, wiedziałam że muszę ją zrobić . Zwłaszcza że tequila to jeden z moich ulubionych alkoholi ;-) A kiwi z dodatkiem świeżych liści bazylii fajnie się komponuje i smakuje wyśmienicie. Szkoda że kolor nie jest bardziej zielony, no ale cóż może to zależy od odmiany kiwi sama nie wiem ale i tak było pysznie... Polecam
na jedną porcję
- 40 ml tequili
- 2 owoce kiwi
- kilka listków bazylii u mnie 5 dużych
- 10 ml syropu cukrowego
- 15 ml soku z limonki
- plasterek kiwi do dekoracji
- potrzebny będzie też blender
Kiwi przekroić na pół i odciąć plasterek - odłożyć na bok, resztę kiwi wydrążyć i przełożyć do blendera. Następnie wycisnąć sok z limonki dodać do kiwi wraz z listkami bazylii oraz resztę składników. Całość zmiksować .
Na mały talerzyk wycisnąć odrobinę soku z cytryny lub nalać odrobinę wody zanurzyć brzeg kieliszka a następnie zanurzyć go w cukrze postawić i wlać przygotowany wcześniej drink.
Połówkę kiwi przeciąć na pół i tą połówkę lekko naciąć i zaczepić o brzeg kieliszka i podawać .
Polecam