Marchewka z curry, imbirem i żurawiną
- Wynik: 20
- Czas przygotowania: 5minuty
- Czas gotowania: 15minuty
Aromatyczna marchewka duszona na maśle z dodatkiem curry, imbiru i żurawiny brzmi dość egzotycznie a pasuje nawet do typowego polskiego schabowego. Ja osobiście mogę ją jeść samą, bez dodatku mięsa ale przygotowałam ją właśnie jako dodatek do obiadu. Jest doskonała.
Składniki- marchewki - 6
- cebula - 1
- suszona żurawina - 1 garść
- curry - 2 szczypty
- imbir - mały kawałek
- masło - 2 łyżki
- oliwa - 1 łyżka
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- sok z cytryny - 3-4 łyżki
Marchewki obrać, pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozpuścić masło z oliwą, wrzucić marchewkę i smażyć kilka minut. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i starty imbir. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i curry. Smażyć, aż marchewka będzie miękka. Dodać żurawinę i odstawić do wystygnięcia. Dodać sok z cytryny wymieszać i wstawić do lodówki przynajmniej na 1 godzinę.
Smacznego:)