Mapo tofu – tofu po syczuańsku w mięsnym sosie

Mapo tofu – tofu po syczuańsku w mięsnym sosie

Mapo tofu (chiń. 麻婆豆腐) to jedno z najsłynniejszych dań kuchni syczuańskiej i moim zdaniem jeden z najlepszych sposobów na tofu. W zasadzie może z nim tylko konkurować koreańskie dubu jorim. Co jest jednak wyjątkowego w tej potrawie? Przede wszystkim unikalny miks smaków: ostrego, słonego i fermentowanego. To danie pełne umami, tekstur i aromatów, które niepozorne tofu wznoszą na zupełnie nowy poziom! Dodatkowo to świetna potrawa dla wszystkich mięsożerców sceptycznie nastawionych do tego „sojowego sera”, gdyż tutaj mamy również mięsny sos. Takie combo!

Mówi się, że mapo tofu swoją nazwę wzięło od twórczyni. Z mandaryńskiego mapo oznacza starszą kobietę o piegowatej twarzy. Według podań prowadziła ona małą restaurację w stolicy Syczuanu – Chengdu, gdzie serwowała właśnie to danie. Z czasem stało się ono jednak popularne w całych Chinach, a nawet i poza granicami Państwa Środka.

Kluczowymi składnikami mapo tofu są przede wszystkim pasta doubanjiang (z fermentowanych ziaren bobu i chili) oraz syczuański pieprz. Doubanjiang ma charakterystyczny ostry i pełen umami smak – trochę przypomina japońską pastę miso i opcjonalnie można użyć jej jako zamiennik, dodając więcej chili do dania. Ewentualnie można użyć także koreańskiego gochujang, jeżeli zależy nam na ostrości. Pieprz syczuański jest jednak nie do zastąpienia i nie ma nic wspólnego z żadnym innym pieprzem. Jest bardzo aromatyczny, wręcz uperfumowany i powoduje charakterystyczne uczucie mrowienia i odrętwienia na języku oraz podniebieniu. W przepisie polecam użyć tylko pół łyżeczki, ale jeśli lubicie bardziej zdecydowane smaki, to można dodać całą. Ponadto mapo tofu zawiera również imbir, czosnek, sos sojowy oraz chińskie wino do gotowania Shaoxing, które nadaje daniu lekkiej kwaśności. Zamiast Shaoxing można użyć również mirin, a niektórzy polecają nawet sherry. Danie można również wykończyć olejem chili, jeśli lubicie naprawdę ostre smaki.

Te wszystkie dodatki łączy się z podsmażoną mieloną wołowiną, a następnie dodaje pokrojone w kostkę tofu. Oryginalnie używa się klasycznego, dość miękkiego tofu (zwanego Nen Dou Fu), jednakże sam preferuję wędzone ze względu na jego bogatszy aromat, ale to już pozostawiam Wam do decyzji. Mapo tofu podajemy obowiązkowo z ryżem, który łagodzi ostrość potrawy. Gorąco polecam, w szczególności, że jest to szybkie i bardzo proste danie, a jedynym problemem może być zdobycie składników. Ale jeśli macie już wszystko pod ręką, to w niecałe pół godziny możecie cieszyć się tym wyjątkowym tofu po syczuańsku w mięsnym sosie.

Zdjęcie - Mapo tofu – tofu po syczuańsku w mięsnym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mapo tofu  

Ilość porcji: 4

Składniki na Mapo tofu:

  • 500 g miękkiego tofu (sam polecam wędzone)
  • 400 g mielonej wołowiny (lub wieprzowiny)
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pasty doubanjiang z fermentowanej czarnej fasoli lub bobu (opcjonalnie miso lub gochujang)
  • 50 ml chińskiego wina do gotowania Shaoxing (opcjonalnie moża użyć mirin)
  • 250 ml wody lub bulionu
  • 1 łyżka płatków chili (lub mniej jeśli wolisz mniej pikantne dania)
  • ½ łyżeczki pieprzu syczuańskiego
  • 1-2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 2 łyżki dowolnego oleju (polecam sezamowy)
  • mały pęczek szczypiorku
  • ryż do podania

Jak zrobić Mapo tofu?

  1. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć mięso i podsmaż je na mocnym ogniu, aż przestanie być różowe.
  2. Kolejno dodaj posiekany imbir oraz czosnek i smaż jeszcze chwilę. Na patelnię dodaj pastę z fermentowanej czarnej fasoli oraz płatki chili. Krótko podsmaż.
  3. Kolejno wlej wino i poczekaj chwilę, aż odparuje. A następnie wodę (lub bulion). Doprowadź do wrzenia. Wrzuć tofu pokrojone w 2-3 cm kostkę, wymieszaj i przykryj patelnię pokrywką. Duś na niewielkim ogniu przez około 10 minut.
  4. Następnie skrobię rozrób w odrobinie zimnej wody i wlej na patelnię. Dokładnie wymieszaj, aż sos stanie się gęsty.
  5. Na sam koniec dodaj utarty w moździerzu pieprz syczuański oraz pokrojony szczypiorek. Wymieszaj i podawaj z ryżem.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square

*Przepis na mapo tofu opracowałem na podstawie receptury ze strony Red House Spice.

Zdjęcie - Mapo tofu – tofu po syczuańsku w mięsnym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów