Manty z serem - kuchnia uzbecka
Dziś zabieram Was na wycieczkę w kierunku Uzbekistanu.
Jednym z najpopularniejszych dań oprócz Lepioszki, Lagamanu czy też Somsy – są tam Manty.
Manty to pierożki gotowane na parze wypełnione ostrym nadzieniem mięsnym ( najczęściej baraniną ).
Ja dziś mam dla Was ich słodką wersję, z nadzieniem serowym, którą można spotkać równie często.
Pierożki są niesamowicie delikatne i wyjątkowo smaczne!
Świetnie smakują z zimnym, naturalnym jogurtem, masłem, czy też koktajlem owocowym!
Koniecznie spróbujcie!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( dla 2 osób )
CIASTO:
* mąka pszenna – 200 g
* duże jajko – 1 szt
* olej – 1 łyżka
* mleko – 50 ml
NADZIENIE:
* ser biały – 250 g
* żółtko – 1 szt
* cukier – 2 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
W robocie: Do misy wsypujemy mąkę , dodajemy jajko oraz olej i wyrabiając za pomocą haka dolewamy mleko – ciasto ma wyjść gładkie i elastyczne.
Podsypujemy mąkę i odstawiamy na ok. 20 minut.
NADZIENIE:
Ser biały ucieramy z żółtkiem oraz cukrem na kremową masę.
CAŁOŚĆ:
Ciasto rozwałkowujemy na cieniutki placek, wycinamy okręgi ( ok. 9 cm ) i na każdy układamy po łyżeczce farszu.
Zlepiamy do góry tworząc „sakiewki”.
Na garnku z wodą ustawiamy sito wysmarowane olejem, układamy pierogi ( uwaqżając by się nie przykleiły do siebie ) i gotujemy na parze przez ok.20 minut pod przykryciem.
Podajemy na ciepło!
Smacznego!