Manty z serem - kuchnia uzbecka

Manty z serem - kuchnia uzbecka
Zdjęcie - MANTY Z SEREM - kuchnia uzbecka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś zabieram Was na wycieczkę w kierunku Uzbekistanu.

Zdjęcie - MANTY Z SEREM - kuchnia uzbecka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jednym z najpopularniejszych dań oprócz Lepioszki, Lagamanu czy też Somsy – są tam Manty.

Manty to pierożki gotowane na parze wypełnione ostrym nadzieniem mięsnym ( najczęściej baraniną ).

Ja dziś mam dla Was ich słodką wersję, z nadzieniem serowym, którą można spotkać równie często.

Pierożki są niesamowicie delikatne i wyjątkowo smaczne!

Świetnie smakują z zimnym, naturalnym jogurtem, masłem, czy też koktajlem owocowym!

Koniecznie spróbujcie!

Polecam!

Zdjęcie - MANTY Z SEREM - kuchnia uzbecka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( dla 2 osób )

CIASTO:

* mąka pszenna – 200 g
* duże jajko – 1 szt
* olej – 1 łyżka
* mleko – 50 ml

NADZIENIE:

* ser biały – 250 g
* żółtko – 1 szt
* cukier – 2 łyżki

Zdjęcie - MANTY Z SEREM - kuchnia uzbecka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

W robocie: Do misy wsypujemy mąkę , dodajemy jajko oraz olej i wyrabiając za pomocą haka dolewamy mleko – ciasto ma wyjść gładkie i elastyczne.

Podsypujemy mąkę i odstawiamy na ok. 20 minut.

NADZIENIE:

Ser biały ucieramy z żółtkiem oraz cukrem na kremową masę.

CAŁOŚĆ:

Ciasto rozwałkowujemy na cieniutki placek, wycinamy okręgi ( ok. 9 cm ) i na każdy układamy po łyżeczce farszu.

Zlepiamy do góry tworząc „sakiewki”.

Na garnku z wodą ustawiamy sito wysmarowane olejem, układamy pierogi ( uwaqżając by się nie przykleiły do siebie ) i gotujemy na parze przez ok.20 minut pod przykryciem.

Podajemy na ciepło!

Smacznego!

Zdjęcie - MANTY Z SEREM - kuchnia uzbecka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów