Malinówka

Zdjęcie - Malinówka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pierwszy raz robiłam malinówkę rok temu.Wyszło mało, nie próbowaliśmy z oszczędności. Dopiero w czerwcu wypiliśmy małą buteleczkę - było pyszne.W tym roku nastawiłam podwójną porcję.Tegoroczny przepis pochodzi z Akademii Smaku.
Składniki:
- 1 kg malin,
- 0.5 kg cukru,
- 0.5 litra spirytusu,
- 1 litr wódki 40%.
Sposób przyrządzenia:
Malin umieszczamy w dużym słoju, malin nie płuczę, taką mam ideologię, zresztą moja Babcia do soków również nie płukała. Zasypujemy owoce cukrem i zalewamy spirytusem i wódką. Zakręcamy słój i odstawiamy w chłodne miejsce na miesiąc. Jednak żeby nie było całkiem łatwo, to raz na dwa dni należy potrząsnąć słojem, tak aby cukier się dokładnie rozpuścił.
Miesiąc, to minimum, ja staram się przetrzymać w pierwszej formie malinówkę przez 6 tygodni.
Proces filtrowania:
Do filtrowania potrzebujemy, lejek - może być z sitkiem, ale i tak należy się zaopatrzyć w:
- pieluchę tetrową,
- lnianą ściereczkę.Filtrujemy do butelek przynajmniej dwa razy. Nie polecam filtrów do kawy, chociaż w wielu podręcznikach są polecane, dla mnie to męczarnia, gdyż bardzo szybko się zapychają.
Gdy butelki są pełne, zakręcamy je i…niestety odstawiamy na co najmniej 2 tygodnie. Potem, możemy jeszcze raz przefiltrować i mija ledwo 8-10 tygodni i mamy malinówkę, jakiej nie dostaniem nigdzie na świecie.
Smacznego :)rok temu na blogu:
Zdjęcie - Malinówka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami zakręcony cheesecake dyniowo-czekoladowy

Przepisy z tych kategorii

Tort czekoladowo - malinowy
2

Tort czekoladowo - malinowy

Beti Beti
kruche babeczki

Tort bezowy

Tort bezowy

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Galaretka malinowo - kokosowa z agarem

Galaretka malinowo - kokosowa…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Wegański maliniak

Wegański maliniak

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Brownie błyskawiczne
1

Brownie błyskawiczne

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Brownies z malinami

Brownies z malinami

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Przepisy z tych kategorii

Bakaliowe ciasteczka z winiakiem

Bakaliowe ciasteczka z winiaki…

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Pasta z ciecierzycy z burakami i masłem orzechowym
1

Pasta z ciecierzycy z burakami…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Czekoladowy deser z tapioki

Czekoladowy deser z tapioki

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Babka gotowana waniliowa

Babka gotowana waniliowa

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Butter chicken - indyjski kurczak maślany

Butter chicken - indyjski kurc…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Focaccia z serem feta i oliwkami

Focaccia z serem feta i oliwka…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo