Malinowa pianka

Malinowa pianka to idealny deser na lato! Delikatna, lekka, mocno owocowa pianka na ciasteczkowym spodzie. Nie wymaga pieczenia i jest szybka w przygotowaniu. Jeśli lubisz ciasta z malinami, zobacz też PRZEPIS NA SERNIK Z MALINAMI I KRUSZONKĄ.
Malinowa pianka
Składniki na Malinową piankę:
- Spód :
-
9 herbatników
- Masa piankowa :
-
500 g malin świeżych lub mrożonych
-
100 g cukru
-
450 g serka homogenizowanego waniliowego
-
2 galaretki malinowe
-
1 łyżka żelatyny
-
325 ml gorącej wody
- Galaretka z owocami :
-
300 g malin
-
1 galaretka malinowa
-
250 ml gorącej wody
Przygotowanie Malinowej pianki:
- Foremkę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć ściśle obok siebie herbatniki.
- Dwie galaretki malinowe i jedną łyżkę żelatyny zalać gorącą (ale nie gotującą się wodą!), mieszać do rozpuszczenia galaretek i żelatyny, odstawić do wystudzenia.
- Maliny umieścić w garnuszku, dodać cukier, gotować przez kilka minut aż większość owoców się rozpadnie. Wówczas zblendować, przetrzeć przez sitko i przelać do większej miski. Dodać serki homogenizowane, ponownie zblendować. Następnie wlać wystudzone galaretki i znowu zblendowac do połączenia składników. Masę odstawić, co jakiś sprawdzać czy zaczyna tężeć. Tężejącą masę przelać na herbatniki i umieścić w lodówce do całkowitego stężenia.
- Maliny umyć i osuszyć.
- Jedną galaretkę malinową zalać gorącą, ale nie gotującą się wodą (250ml), wymieszać do rozpuszczenia, odstawić do przestudzenia.
- Przestudzoną galaretkę wylać na malinową piankę, ułożyć na wierzchu owoce i odstawić do lodówki do stężenia.