Malinowa pianka

Malinowa pianka

Malinowa pianka to idealny deser na lato! Delikatna, lekka, mocno owocowa pianka na ciasteczkowym spodzie. Nie wymaga pieczenia i jest szybka w przygotowaniu.  Jeśli lubisz ciasta z malinami, zobacz też PRZEPIS NA SERNIK Z MALINAMI I KRUSZONKĄ.

Zdjęcie - Malinowa pianka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  

Malinowa pianka

Składniki na Malinową piankę:

  • Spód :
  • 9 herbatników

  • Masa piankowa :
  • 500 g malin świeżych lub mrożonych

  • 100 g cukru

  • 450 g serka homogenizowanego waniliowego

  • 2 galaretki malinowe

  • 1 łyżka żelatyny

  • 325 ml gorącej wody

  • Galaretka z owocami :
  • 300 g malin

  • 1 galaretka malinowa

  • 250 ml gorącej wody

Przygotowanie Malinowej pianki:

  • Foremkę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć ściśle obok siebie herbatniki.
  • Dwie galaretki malinowe i jedną łyżkę żelatyny zalać gorącą (ale nie gotującą się wodą!), mieszać do rozpuszczenia galaretek i żelatyny, odstawić do wystudzenia.
  • Maliny umieścić w garnuszku, dodać cukier, gotować przez kilka minut aż większość owoców się rozpadnie. Wówczas zblendować, przetrzeć przez sitko i przelać do większej miski. Dodać serki homogenizowane, ponownie zblendować. Następnie wlać wystudzone galaretki i znowu zblendowac do połączenia składników. Masę odstawić, co jakiś sprawdzać czy zaczyna tężeć. Tężejącą masę przelać na herbatniki i umieścić w lodówce do całkowitego stężenia.
  • Maliny umyć i osuszyć.
  • Jedną galaretkę malinową zalać gorącą, ale nie gotującą się wodą (250ml), wymieszać do rozpuszczenia, odstawić do przestudzenia.
  • Przestudzoną galaretkę wylać na malinową piankę, ułożyć na wierzchu owoce i odstawić do lodówki do stężenia.

Kategorie przepisów