Malinowa bajka z kremem budyniowym i pianką
Dziś mam dla Was słodki przepis na jedno z tych ciast, które wymagają większej ilości pracy, a zarazem tych, których efekt końcowy wynagradza trud przygotowania.
Ciasto przygotowała mama, a przepis otrzymała od koleżanki z pracy.
Połączenie puszystego biszkoptu, z waniliowym, budyniowym kremem, malinowym dżemem i śmietankową pianką tworzy fantastyczną całość, której absolutnie nikt się nie oprze.
Troszkę można powiedzieć, że to trochę taki malinowy 3Bit.
Koniecznie spróbujcie!
Będzie hitem na Waszym stole!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 24×30 )
BISZKOPT:
* mąka pszenna – 60 g
* mąka ziemniaczana – 20 g
* jajko – 3 szt
* cukier – 60 g
KREM BUDYNIOWY:
* mleko tłuste – 1 l
* budyń waniliowy ( bez cukru ) – 120 g
* mąka pszenna – 30 g
* żółtko – 5 szt
* cukier – 150 g
* masło min. 82% – 250 g
PIANKA ŚMIETANOWA:
* śmietana 36% – 600 ml
* cukier puder – 80 g
* żelatyna sypka – 2 łyżki
PONCZ:
* słodka herbata
DODATKOWO:
* biszkopty kocie języczki / podłużne – 20 szt
* dżem malinowy ( najlepiej domowy ) – 400 g ( można dać np. wiśniowy ).
* napar kawowy ( kawa + woda ) – 250 ml
* czekolada do dekoracji
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BISZKOPT:
Nagrzewamy piekarnik na 170C bez termoobiegu.
Białka ubijamy na puch, pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce cukier ( każdą kolejną łyżkę dodajemy dopiero wtedy, kiedy poprzednia się rozpuści ).
Dodajemy po jednym żółtku ( cały czas ucieramy ).
Wsypujemy przesiane mąki w 2 partiach i delikatnie szpatułką mieszamy masę podnosząc od spodu ( robimy to jak najkrócej! ).
Przekładamy do wyłożonej papierem blachy.
Natychmiast wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 minut bez termoobiegu.
Po upieczeniu rzucamy. Studzimy.
KREM BUDYNIOWY:
Żółtka ucieramy na puch dodając pod koniec cukier – do białości.
Dolewamy 200 ml mleka oraz dosypujemy mąkę i budynie,
Mieszamy.
Resztę mleka gotujemy, wlewamy masę cienki strumieniem i cały czas mieszamy.
Po zagotowaniu odstawiamy przykryte o wystudzenia.
Masło ucieramy, dodajemy całkowicie zimny budyń łyżka po łyżce.
Miksujemy na gładki krem.
CAŁOŚĆ:
Biszkopt nasączamy herbatą, smarujemy dżemem malinowym.
Wyciągamy krem budyniowy, wygładzamy.
Namoczone w kawie biszkopty układamy na kremie w ostępach ok 1 cm. Wkładamy do lodówki.
PIANKA ŚMIETANOWA:
Zimną śmietanę ubijamy dodając pod koniec cukier puder.
Żelatynę zalewamy odrobiną wody, podgrzewamy, ale nie gotujemy.
Mieszamy z ubitą śmietaną hartując wcześniej.
Wyciągamy szybko na schłodzone ciasto ( szybko zastyga! ).
Posypujemy tartą czekoladą.
Chłodzimy przez noc.
Smacznego!