Małe pieczarki w balsamiczno-tymiankowym sosie

Małe pieczarki w balsamiczno-tymiankowym sosie


Zdjęcie - Małe pieczarki w balsamiczno-tymiankowym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Lubicie pieczarki? Ja bardzo! A te, które wam dzisiaj przedstawiam są wyjątkowe.
Pokuszę się nawet o stwierdzenie, że są po prostu przepyszne :)
Ale jeśli nie lubicie pieczarek, to... nie ma sensu czytać dalej ;)

Jakiś czas temu (pewnie ze dwa lata...?) wymyśliłam sobie taki niezbyt tradycyjny sposób ich podania. Przez ten długi czas robiłam je niezliczoną ilość razy i wszyscy, którzy ich próbowali i początkowo podchodzili trochę nieufnie, byli zaskoczeni jakie to dobre!
A jakie to proste! Praktycznie samo się robi, nie wymaga skomplikowanych przygotowań, a na gotowe danie czekamy zaledwie kilka minut. Żyć nie umierać! ;-)

Oczywiście możecie doprawić to po swojemu, dodać śmietany, albo zagęścić mąką. Możecie zrobić tak, jak wam fantazja dyktuje. Ale...
Zachęcam do spróbowania w tej prostej postaci.
A później, ewentualnie, możecie sobie poeksperymentować :)

Jak zrobić pyszne pieczarki? Składniki: 2 porcje
50-60 dag małych (jak najmniejszych) pieczarek

1 duża cebula

1-2 ząbki czosnku

czubata łyżeczka masła klarowanego (lub oleju/oliwy)

3 łyżki octu balsamicznego

pół łyżeczki cukru

1 łyżka masła

sól,

świeżo zmielony pieprz,

szczypta suszonego oregano

2 łyżki drobno posiekanego tymianku

Pieczarki szybko przepłukać na sicie i dobrze osuszyć na papierowym ręczniku. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na maśle klarowanym. Dodać pieczarki i smażyć mieszając od czasu do czasu, aż odparuje prawie cały płyn, który się wytworzy. Dodać przyprawy, cukier i ocet, i smażyć dalej ok. minuty. Dolać pół szklanki wody, przykryć i dusić kilka minut. Na koniec dodać masło, suszone zioła i tymianek. Spróbować (smak powinien być delikatny, ale wyraźnie słodko-kwaśny) i jeśli trzeba, ponownie doprawić. Zjadać z dowolnymi dodatkami (chleb z masłem, ryż, kasza, makaron itp.)
Smacznego :)

Kategorie przepisów