Makowiec zawijany - drożdżowa rolada z białym makiem

Zdjęcie - Makowiec zawijany - drożdżowa rolada z białym makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami W moim domu makowiec to absolutny świąteczny must bake! Nie ważne, czy to Boże Narodzenie, czy Wielkanoc, ale makowiec być musi. Pachnący skórką pomarańczową i migdałami wprowadza prawdziwie świąteczny nastrój. Moją ulubioną i najchętniej pieczoną wersją jest makowiec zawijany w formie drożdżowej rolady. Zwykle piekę go z niebieskiego maku z dodatkiem mnóstwa bakalii. W tym roku postanowiłem zrobić go z białym makiem i oprócz cynamonu przyprawiłem również kardamonem. Był to strzał w dziesiątkę, bo tak oto powstał najlepszy makowiec pod słońcem. Bardziej delikatny i jeszcze smaczniejszy niż tradycyjny. Jeszcze dodam, że sekretem do najlepszej drożdżowej rolady jest duża ilość masła w cieście. Zachowuje ono wtedy dłużej świeżość i jest delikatniejsze. Gorąco polecam na tegoroczne Święta.

Zdjęcie - Makowiec zawijany - drożdżowa rolada z białym makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na 3 duże rolady z makiem
Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 150 g masła
  • 50 g świezych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki soli

Lukier:
  • 200 cukru pudru
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 3-4 łyżki wrzątku


Masa makowa:
  • 500 g białego maku
  • 100 g rodzynek
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g migdałów
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 6 łyżek miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • kilka kropli ekstraktu migdałowego
  • 5 białek

Dodatkowo:
  • płatki migdałów do posypania
* PRZYGOTOWANIE
Masa makowa Mak przepłucz pod bieżącą wodą. Przesyp do garnka i zalej wrzątkiem. Odstaw na 30 minut. Następnie odcedź dokładnie, możesz również wycisnąć całość przez gazę. Mak zmiel przez maszynkę do mielenia mięsa. Migdały i orzechy włoskie drobno posiekaj. Rodzynki namocz we wrzątku przez kilka minut i odcedź. Dodaj do maku wraz z kandyzowaną skórką pomarańczową, cynamonem, kardamonem, olejkiem migdałowym, rozpuszczonym masłem, cukrem pudrem oraz miodem. Dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby dodaj więcej cukru.
Przed samym pieczeniem makowców ubij białka i połącz je z masą makową.

Ciasto drożdżowe Przygotuj raczyn, rozprowadzając drożdże wraz z cukrem i 1 łyżką mąki w letnim mleku. Odstaw na 10 minut. Do miski wsyp mąkę, dodaj ekstrakt waniliowy oraz sól, wbij żółtka i wlej gotowy zaczyn. Zanij wyrabiać powoli ciasto, wlewając powoli rozpuszczone masło. Możesz posłużyć się robotem z hakami do drożdżowego ciasta. Gdy ciasto stanie się elastyczne, uformuj z niego kulę, włóż do miski i nakryj wilgotną ściereczką. Odstaw na 1,5-2 h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie i podziel na trzy równe porcje. Każdą rozwałkuj na duży prostokąt na podsypanym mąką blacie. Wierzch ciasta posmaruj masą makową, zostawiając pusty margines. Boki zagnij do środka i całość zwiń jak roladę. Makowiec zawiń w papier do pieczenia, zostawiając jemu 1 cm luzu. Ułóż na blasze. Przygotuj pozostałe makowce i odstaw je na 30 minut do wyrośnięcia. Rolady piecz w 180°C przez 35-40 minut, aż wierzch się zarumieni. Odstaw na kilka minut do przestygnięcia i odwiń z papierów.
Lukier Cukier puder przesyp do miski, wlej sok z cytryny i zalej wrzątkiem. Gdy lukier będzie lejący, posmaruj nim jeszcze ciepłe upieczone makowce. Wierzch możesz posypać dodatkowo białym makiem lub bakaliami. Makowiec z powodzeniem zachowuje świeżość przez kilka dni.
*

Zdjęcie - Makowiec zawijany - drożdżowa rolada z białym makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Makowiec zawijany - drożdżowa rolada z białym makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Makowiec zawijany - drożdżowa rolada z białym makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sernik królewski – niezawodny przepis na sernik na kakaowym kruchym spodzie
10

Sernik królewski – niezawodny…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Mazurek z białą czekoladą i malinami
1

Mazurek z białą czekoladą i ma…

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Drożdżowy zwijaniec z czekoladą
3

Drożdżowy zwijaniec z czekolad…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Gwiazdki kakaowo-waniliowe z gianduią
2

Gwiazdki kakaowo-waniliowe z g…

aronia aronia
Wiem co jem

Mince pies - świąteczne babeczki

Mince pies - świąteczne babecz…

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Sernik z masłem orzechowym
1

Sernik z masłem orzechowym

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Babeczki na maślance z czarną maliną i migdałową kruszonką
1

Babeczki na maślance z czarną…

food² food²
Food Square

Muffinki jogurtowe z serem i jagodami

Muffinki jogurtowe z serem i j…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Jagodzianki-pyszne
1

Jagodzianki-pyszne

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Muffinki z truskawkami i serem
1

Muffinki z truskawkami i serem

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Drożdżówki z serem i jagodami

Drożdżówki z serem i jagodami

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Rożki waflowe z owocami
1

Rożki waflowe z owocami

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo