Makowiec zawijany - drożdżowa rolada z białym makiem
W moim domu makowiec to absolutny świąteczny must bake! Nie ważne, czy to Boże Narodzenie, czy Wielkanoc, ale makowiec być musi. Pachnący skórką pomarańczową i migdałami wprowadza prawdziwie świąteczny nastrój. Moją ulubioną i najchętniej pieczoną wersją jest makowiec zawijany w formie drożdżowej rolady. Zwykle piekę go z niebieskiego maku z dodatkiem mnóstwa bakalii. W tym roku postanowiłem zrobić go z białym makiem i oprócz cynamonu przyprawiłem również kardamonem. Był to strzał w dziesiątkę, bo tak oto powstał najlepszy makowiec pod słońcem. Bardziej delikatny i jeszcze smaczniejszy niż tradycyjny. Jeszcze dodam, że sekretem do najlepszej drożdżowej rolady jest duża ilość masła w cieście. Zachowuje ono wtedy dłużej świeżość i jest delikatniejsze. Gorąco polecam na tegoroczne Święta.
*
SKŁADNIKI
na 3 duże rolady z makiem
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki
- 200 ml mleka
- 150 g masła
- 50 g świezych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki soli
Lukier:
- 200 cukru pudru
- kilka kropli soku z cytryny
- 3-4 łyżki wrzątku
Masa makowa:
- 500 g białego maku
- 100 g rodzynek
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g migdałów
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 g masła
- 100 g cukru pudru
- 6 łyżek miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- kilka kropli ekstraktu migdałowego
- 5 białek
Dodatkowo:
- płatki migdałów do posypania
Masa makowa Mak przepłucz pod bieżącą wodą. Przesyp do garnka i zalej wrzątkiem. Odstaw na 30 minut. Następnie odcedź dokładnie, możesz również wycisnąć całość przez gazę. Mak zmiel przez maszynkę do mielenia mięsa. Migdały i orzechy włoskie drobno posiekaj. Rodzynki namocz we wrzątku przez kilka minut i odcedź. Dodaj do maku wraz z kandyzowaną skórką pomarańczową, cynamonem, kardamonem, olejkiem migdałowym, rozpuszczonym masłem, cukrem pudrem oraz miodem. Dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby dodaj więcej cukru.
Przed samym pieczeniem makowców ubij białka i połącz je z masą makową.
Ciasto drożdżowe Przygotuj raczyn, rozprowadzając drożdże wraz z cukrem i 1 łyżką mąki w letnim mleku. Odstaw na 10 minut. Do miski wsyp mąkę, dodaj ekstrakt waniliowy oraz sól, wbij żółtka i wlej gotowy zaczyn. Zanij wyrabiać powoli ciasto, wlewając powoli rozpuszczone masło. Możesz posłużyć się robotem z hakami do drożdżowego ciasta. Gdy ciasto stanie się elastyczne, uformuj z niego kulę, włóż do miski i nakryj wilgotną ściereczką. Odstaw na 1,5-2 h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie i podziel na trzy równe porcje. Każdą rozwałkuj na duży prostokąt na podsypanym mąką blacie. Wierzch ciasta posmaruj masą makową, zostawiając pusty margines. Boki zagnij do środka i całość zwiń jak roladę. Makowiec zawiń w papier do pieczenia, zostawiając jemu 1 cm luzu. Ułóż na blasze. Przygotuj pozostałe makowce i odstaw je na 30 minut do wyrośnięcia. Rolady piecz w 180°C przez 35-40 minut, aż wierzch się zarumieni. Odstaw na kilka minut do przestygnięcia i odwiń z papierów.
Lukier Cukier puder przesyp do miski, wlej sok z cytryny i zalej wrzątkiem. Gdy lukier będzie lejący, posmaruj nim jeszcze ciepłe upieczone makowce. Wierzch możesz posypać dodatkowo białym makiem lub bakaliami. Makowiec z powodzeniem zachowuje świeżość przez kilka dni.
*