Makowiec ucierany z żurawiną

Makowiec ucierany z żurawiną
Zdjęcie - Makowiec ucierany z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makowiec ucierany z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makowiec ucierany z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makowiec ucierany z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makowiec ucierany z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 650 g masy makowej z bakaliami
  • 350 g mąki pszennej
  • 250 g konfitury żurawinowej
  • 200 g cukru
  • 180 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 4 jajka
  • 2 białka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie

Jajka ubijamy z cukrem.

Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a następnie olej. Krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników.

Dwa białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy.

Ciasto wykładamy na natłuszczoną blachę. Na cieście rozsmarowujemy masę makową i pieczemy około 50 minut w temp. 180ºC.

Lekko ciepłe ciasto smarujemy konfiturą żurawinową.




Liczba porcji: blacha 20x30 cm

Czas przygotowania: 1 godzina 

Kategorie przepisów