Makowiec japoński z olejem rzepakowym

Makowiec japoński z olejem rzepakowym

Zdjęcie - Makowiec japoński z olejem rzepakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Makowiec japoński to klasyczny wypiek, który kusi smakiem i urzeka swoją wilgotną, delikatną konsystencją. W tej wersji z olejem rzepakowym zyskuje dodatkowe atuty – ciasto staje się bardziej puszyste, wilgotne, a do tego dłużej zachowuje świeżość. Rzepakowy olej Kujawski z pierwszego tłoczenia to idealny wybór, gdy zależy Wam na doskonałej strukturze i naturalnym smaku wypieków. W połączeniu z makiem, jabłkami i aromatycznymi bakaliami ten makowiec to deser, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Zapraszam Was do wspólnego pieczenia!

Składniki na makowiec japoński z olejem rzepakowym:

  • 200 g mielonego maku niebieskiego
  • 400 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 3 średnie jabłka
  • 4 jajka
  • 150 g cukru pudru
  • 120 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu/aromatu migdałowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g dowolnych bakalii

Na polewę czekoladową:

  • 150 g śmietanki 30%
  • 150 g czekolady

Jak upiec makowiec japoński z olejem rzepakowym?

Zmielony mak niebieski zalewamy mlekiem i zagotowujemy uważając, aby się nie przypalił. Odstawiamy pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie odciskamy mak w gazę.

Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki.

Oddzielamy żółtka od białek.

Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę. Powoli dolewamy olej rzepakowy i dalej miksujemy. Następnie dodajemy odciśnięty mak, starte jabłka, kaszę manną, kakao, ekstrakt migdałowy i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy bakalie i miksujemy do połączenia.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy ubite białka do pozostałych składników i delikatnie łączymy.

Gotową masę na makowiec japoński przelewamy do formy. Pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C.

Po tym czasie wyjmujemy makowiec japoński z olejem rzepakowym z formy i studzimy.

W rondelku podgrzewamy śmietankę. Gdy będzie gorąca dodajemy połamaną czekoladę, ściągamy z ognia i mieszamy, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki krem. Przestudzone ciasto polewamy czekoladową polewą i dowolnie dekorujemy.

Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 2 godz.
Stopień trudności: średnio trudny

Kategorie przepisów