Makowe pierogi orkiszowe z ruskim farszem
Ciasto na pierogi
1/2 kg mąki orkiszowej jasnej ( fajnie też dodać mąki razowej orkiszowej)
2 łyżeczki maku
1 jajo
szczypta soli
3/4 szklanki gorącej wody ( tyle ile zabierze mąka)
Na stolnicę wsypujemy mąkę, robimy dołek, wbijamy jajko i szczyptę soli. Zaczynamy zagniatać mąkę w jajkiem, następnie wlewamy dość wolno wodę i drugą ręką zagniatamy w ciasto. Po wyrobieniu wkładamy do lodówki na 30 minut.
Farsz:
300 gram utłuczonych ziemniaków
300 gram sera ( u mnie twarożek owczy i kozi w równych proporcjach)
cebula
sól
pieprz
1 łyżeczka mielonego kminku
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy kółka, nakładamy farsz, zlepiamy brzegi i gotujemy w osolonym wrzątku do 3 minut po wypłynięciu. Gorące polewamy oliwą.