Makaronowe muszle nadziane kurczakiem i szpinakiem w pomidorowym sosie
Makarony głównie kocham za to, że można je łączyć chyba ze wszystkim. Smakują rewelacyjnie i na słodko i wytrawnie. Przepis na makaronowe muszle nadziane kurczakiem i szpinakiem w pomidorowym sosie z pewnością przypadnie Wam do gustu.
Mam bzika na punkcie szpinaku, dobrze doprawionego z dodatkiem czosnku. Zestawiając szpinak i makaron nie mam potrzeby dodawać mięsa, ale mój mąż potrzebę taką ma:D Dlatego przepis z naszego dzisiejszego obiadu dedykuje Tobie mężu;) Mięso w tym daniu nie jest koniecznością, możecie je dodać lub pominać.
Do przyrządzenia tego dania polecam Wam pomidory koktajlowe w puszce, kupuję je w popularnym dyskoncie na literkę L ;)
Z podanych proporcji otrzymacie 2-3 porcje obiadowe.
Przygotowanie nadzianych makaronowych muszelek nie jest trudne, nie sprawi Wam kłopotu.
Makaronowe muszle z kurczakiem i szpinakiem w pomidorowym sosie Składniki- 20 sztuk makaronowych dużych muszli
- 200 g piersi kurczaka
- 450 g mrożonego szpinaku
- 100 g śmietankowego serka topionego
- 5 łyżek śmietanki 30%
- g pomidorów w puszce ( w całości)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki startego sera pecorino Romano
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Ugotować makaron według przepisu z opakowania. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem. Dodać czosnek i usmażyć. Dodać szpinak ( rozmrozić go wcześniej i odciśnąć nadmiar wody). Smażyć chwilę, a następnie dodać śmietankę i serek śmietankowy. Mieszać cały czas podgrzewając, aż do połączenia składników. Muszle makaronowe nadziać szpinakowym farszem.
Pomidory z puszki wykładamy na naczynie do zapiekania. Następnie układamy muszle , a wierzch posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 min.