Makaroniki malinowe z hibiskusem (w wersji mini)

Obudził mnie C. przed wyjściem do pracy. Nie, żeby tak złośliwie; nawet zaproponował, żebym sobie jeszcze pospała, w końcu wcześnie jest... Jednak jutro muszę wstać o czwartej, i jako człowiek myślący perspektywicznie doszłam do wniosku, że lepiej wstać dziś trochę wcześniej, żebym wieczorem nie miała problemów z zasypianiem. Wyczołgałam się więc spod kołdry i udałam do łazienki. Z niejakim zdziwieniem zerknęłam przez dachowe okno... Nie było widać niemal nic. Z miną niezwykle podejrzliwą, upodabniającą mnie do inspektora Gadgeta, udałam się do salonu, żeby obiektywnie ocenić sytuację. Moim oczom ukazał się śnieg nie tylko okrywający puszystą kołdrą meble, krzewy i żywopłot, ale nadal padający zawzięcie. Wielkie płatki przypominające bardziej pierze niż śnieg wirowały w szaleńczym, wietrznym tańcu. Stałam tak i patrzyłam, z niezbyt mądrze rozdziawioną buzią, na ten krajobraz jak z bajki. Szczerze mówiąc nie myślałam, że przyjdzie jeszcze prawdziwa zima. Jest pięknie! Tyle, że jutrzejsza poranna podróż na Zelandię przyprawia mnie w tej chwili o dreszcze...
Tymczasem mam dla Was przepis na wyjątkowo urocze makaroniki. Przygotowałam je już jakiś czas temu, w ramach smakołyków na ostatni dzień pracy przed wakacjami (jak okres szkolny określa mój szef). Oczywiście, idealnie nadadzą się na Walentynki - makaroniki mają w sobie coś romantycznego... Te zebrały mnóstwo pochwał. Słodkie, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku, wypełnione lekko kwaskowatym kremem z białej czekolady, malin i hibiskusa. Dzięki niemu nie są za słodkie i da się ich zjeść zdecydowanie więcej niż jeden czy dwa... Przygotowałam je w rozmiarze mini, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby upiec je nieco większe; wtedy wyjdzie około dwudziestu pięciu gotowych makaroników.
Makaroniki malinowe z hibiskusem
Zdjęcie - Makaroniki malinowe z hibiskusem (w wersji mini) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: (na około 60 złożonych mini makaroników)

  • 125 g mielonych migdałów
  • 125 g cukru pudru
  • 30 ml wody
  • 125 g cukru
  • 100 g białek
  • różowy lub czerwony barwnik w paście

nadzienie:

  • 125 g białej czekolady
  • 65 g śmietany kremówki (38%)
  • 75 g malin
  • 1 łyżka suszonych kwiatów hibiskusa

dodatkowo:

  • 1 łyżka suszonych kwiatów hibiskusa

Migdały z cukrem pudrem zmielić w młynku do kawy, a następnie przesiać przez drobne sitko. 50 g białek ubić na sztywną pianę. W czasie ubijania z cukru i wody zagotować syrop. Gdy osiągnie temperaturę 115 st. C., zdjąć z ognia i wąskim strumieniem, powoli wlać do białek, cały czas ubijając. Miksować jeszcze przez 10 minut, aż beza całkowicie wystygnie.
Do migdałów z cukrem dodać pozostałe 50 g białek, wymieszać na gładką pastę. Dodać 1/3 bezy, wymieszać. Dodać resztę, delikatnie, ale dokładnie połączyć. Dodać barwnik, wymieszać. Masa nie powinna być zbyt lejąca, ale też nie całkiem sztywna. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką 8 mm, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia koła tej samej wielkości. Połowę makaroników posypać zmielonym w młynku do kawy hibiskusem. Odstawić na 1 godzinę, aby utworzyła się skorupka.
Piec w 130 st. C. przez 15-20 minut. Wystudzić, delikatnie zdjąć z blachy.
Maliny i hibiskus umieścić w garnuszku, podgrzać, aż maliny zaczną się rozpadać. Przetrzeć przez sitko. Czekoladę ze śmietaną podgrzać w kąpieli wodnej, aż czekolada się rozpuści. Dodać puree z malin, dokładnie wymieszać. Przełożyć do rękawa cukierniczego, wstawić do lodówki.
Gdy makaroniki całkowicie ostygną, a nadzienie zgęstnieje, sklejać je po dwie połówki tak, żeby jedna z pary była posypana hibiskusem. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Zdjęcie - Makaroniki malinowe z hibiskusem (w wersji mini) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wczoraj kopnęłam krzesło. Nie ze złości; ot tak, przez przypadek. Efekt - palec u lewej stopy w kolorze lila. Trochę się boję, że jet złamany, bo boli jak nie wiem co. I co ja mam teraz zrobić...?

Przepisy z tych kategorii

Ciasto na białkach – babka waniliowa
1

Ciasto na białkach – babka wan…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sałatka „Kwitnący bez”

Sałatka „Kwitnący bez”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Prosty sos holenderski (np. do szparagów)

Prosty sos holenderski (np. do…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Frittata z łodygą brokułu i czerstwym pieczywem

Frittata z łodygą brokułu i cz…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Tarta cytrynowa z bezą
2

Tarta cytrynowa z bezą

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Sałatka z jajkami, groszkiem i ogórkami konserwowymi
2

Sałatka z jajkami, groszkiem i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Zawijaski pomarańczowe z cynamonem
1

Zawijaski pomarańczowe z cynam…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Rożki z ciasta francuskiego z rabarbarem i białą czekoladą
4

Rożki z ciasta francuskiego z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Cynamonki
2

Cynamonki

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Ciasto kinder country
1

Ciasto kinder country

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Krakersy amarantusowe

Krakersy amarantusowe

Tyna Tyna
In cooking we trust

Ślimaczki z nadzieniem migdałowym
1

Ślimaczki z nadzieniem migdało…

figmara figmara
figowe smaki