Makaron zapiekany na śniadanie
Makaron zapiekany na śniadanie to danie, z którym obudziłam się dzisiaj rano w głowie. Pyk i pomysł na śniadanie jest, dobre, ciepłe .. na dobry dzień. Przyśnił mi się ten przepis pewnie z tej okazji, że wczoraj na blogach królowały makarony z okazji Światowego Dnia Makaronu. To danie wchodzi do kanonu naszych jesienno – zimowych śniadań.
Makaron zapiekany na śniadanie ( porcja dla 2 osób )
- 10 dkg makaronu świderki
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki mrożonej marchewki z groszkiem
- 2 plasterki szynki konserwowej
- 3 łyżki startego żółtego sera
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju
Makaron gotujemy al’dente. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Rozgrzewamy olej na patelni, podsmażamy czosnek z cebulą, dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę konserwową wraz z marchewką i groszkiem, dodajemy do tego łyżkę wody z garnka z makaronem i całość podsmażamy. Jajko mieszamy z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię mieszamy z pozostałymi składnikami. Całość przekładamy do naczynia do zapiekania zalewamy jajkiem, posypujemy żółtym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 10 minut, aż ser się rozpuści, jajko z mlekiem upiecze. Podajemy gorące.
Śniadanie w sam raz na zimne poranki.