Makaron z wieprzowiną po tajsku
Aromat suszonych listków limonki kaffir był dla mnie zaskoczeniem. Na słoiczku producent napisał, że przypomina on zapach bergamotki. Nie znałam tego zapachu, ale moja Mama potwierdza ;) Mnie ten zapach kojarzy się ze świeżymi chipsami ziemniaczanymi domowej roboty, ale przyjemniej ;)
Mimo że do potrawy dałam tylko 2 listki zamiast 4, to w daniu ich aromat i tak był dość mocno wyczuwalny. Dzięki temu zwyczajny – jak by się mogło wydawać – makaron z mięsem nabrał zupełnie wyjątkowego smaku.
Poza tym przy okazji wypróbowałam makaron ryżowy z tapioką Tao Tao, który bardzo przypadł mi do gustu.
MAKARON Z WIEPRZOWINĄ PO TAJSKU
(na 4 porcje)
200g makaronu ryżowego (wstążki),
250g chudej mielonej wieprzowiny,
2-3 łyżki oleju,
1 mała cebula,
1 ząbek czosnku,
2 małe zielone chili (dałam kawałek zielonej papryczki jalapeno),
1 nieduża zielona papryka,
1 pomidor,
4 listki limonki kaffir (dałam 2),
1 łyżka ciemnego sosu sojowego,
1 łyżka jasnego sosu sojowego,
½ łyżeczki cukru,
szczypta pieprzu,
posiekana świeża bazylia do posypania
Makaron ryżowy przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Cebulę pokroić w piórka, czosnek i chili (bez pestk) drobno posiekać. Zieloną paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w paseczki lub kostkę. Pomidor pokroić w cienkie półplasterki.
W woku rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę, następnie dodać czosnek i chili, wymieszać, dodać wieprzowinę i smażyć kilka minut, aż będzie brązowa. Doprawić pieprzem, dodać paprykę, rozkruszone listki limonki kaffir, sos sojowy i cukier, smażyć jeszcze kilka minut. Dodać pomidora i odcedzony z wody makaron. Dobrze wymieszać, żeby wszystko się połączyło i podgrzało.
Posypać posiekanymi listkami bazylii i podawać na gorąco.
(na podstawie przepisu z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia tajska”)
Mimo że do potrawy dałam tylko 2 listki zamiast 4, to w daniu ich aromat i tak był dość mocno wyczuwalny. Dzięki temu zwyczajny – jak by się mogło wydawać – makaron z mięsem nabrał zupełnie wyjątkowego smaku.
Poza tym przy okazji wypróbowałam makaron ryżowy z tapioką Tao Tao, który bardzo przypadł mi do gustu.
MAKARON Z WIEPRZOWINĄ PO TAJSKU
(na 4 porcje)
200g makaronu ryżowego (wstążki),
250g chudej mielonej wieprzowiny,
2-3 łyżki oleju,
1 mała cebula,
1 ząbek czosnku,
2 małe zielone chili (dałam kawałek zielonej papryczki jalapeno),
1 nieduża zielona papryka,
1 pomidor,
4 listki limonki kaffir (dałam 2),
1 łyżka ciemnego sosu sojowego,
1 łyżka jasnego sosu sojowego,
½ łyżeczki cukru,
szczypta pieprzu,
posiekana świeża bazylia do posypania
Makaron ryżowy przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Cebulę pokroić w piórka, czosnek i chili (bez pestk) drobno posiekać. Zieloną paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w paseczki lub kostkę. Pomidor pokroić w cienkie półplasterki.
W woku rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę, następnie dodać czosnek i chili, wymieszać, dodać wieprzowinę i smażyć kilka minut, aż będzie brązowa. Doprawić pieprzem, dodać paprykę, rozkruszone listki limonki kaffir, sos sojowy i cukier, smażyć jeszcze kilka minut. Dodać pomidora i odcedzony z wody makaron. Dobrze wymieszać, żeby wszystko się połączyło i podgrzało.
Posypać posiekanymi listkami bazylii i podawać na gorąco.
(na podstawie przepisu z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia tajska”)