Makaron z tuńczykiem, anchois i kaparami
Dziś (jeden z moich ulubionych) sosów do makaronu. Po pierwsze naprawdę uwielbiam anchois, po drugie robi się go w 3 minuty, rewelacyjnie sprawdza się więc w sytuacjach kryzysowych, kiedy padasz z głodu, albo wpada gromada niezapowiedzianych gości…
Kilka listków natki na wierzchu i jestem szczęśliwa!
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Makaron z tuńczykiem, anchois i kaparami Składniki
- makaron - 1 opakowanie (tagliatelle, spaghetti...)
- tuńczyk w oleju - 2 puszki
- fileciki anchois - ok. 6 szt
- kapary - z zalewy, 2 łyżki
- oliwa - 3 łyżki
- czosnek - 1 ząbek
- pieprz - lub chili
- natka pietruszki - do podania
Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody.
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cały ząbek czosnku, dodaj fileciki sardeli. Mieszaj, aż anchois zupełnie się rozdrobnią, dorzuć tuńczyka i kapary. Dopraw pieprzem lub suszonym chili.
Sos połącz z makaronem. Wierzch możesz dodatkowo skropić oliwą.