Makaron z tuńczykiem, anchois i kaparami

Dziś (jeden z moich ulubionych) sosów do makaronu. Po pierwsze naprawdę uwielbiam anchois, po drugie robi się go w 3 minuty, rewelacyjnie sprawdza się więc w sytuacjach kryzysowych, kiedy padasz z głodu, albo wpada gromada niezapowiedzianych gości…

Kilka listków natki na wierzchu i jestem szczęśliwa!

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Makaron z tuńczykiem, anchois i kaparami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Makaron z tuńczykiem, anchois i kaparami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Makaron z tuńczykiem, anchois i kaparami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Makaron z tuńczykiem, anchois i kaparami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Makaron z tuńczykiem, anchois i kaparami

Agata, 22 marca 2012

Zdjęcie - Makaron z tuńczykiem, anchois i kaparami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • makaron - 1 opakowanie (tagliatelle, spaghetti...)
  • tuńczyk w oleju - 2 puszki
  • fileciki anchois - ok. 6 szt
  • kapary - z zalewy, 2 łyżki
  • oliwa - 3 łyżki
  • czosnek - 1 ząbek
  • pieprz - lub chili
  • natka pietruszki - do podania
Sposób przygotowania

Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody.

Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cały ząbek czosnku, dodaj fileciki sardeli. Mieszaj, aż anchois zupełnie się rozdrobnią, dorzuć tuńczyka i kapary. Dopraw pieprzem lub suszonym chili.

Sos połącz z makaronem. Wierzch możesz dodatkowo skropić oliwą.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy