Makaron z suszonymi pomidorami, szynką i białym winem

Makaron z suszonymi pomidorami, szynką i białym winem

Mijający tydzień dał mi mocno w kość. Jakby tego było mało, odczuwam coraz większe znużenie coraz krótszym dniem i brakiem słońca. Moje niechciejstwo oraz brak czasu odbija się także na gotowaniu – intensywnie szukam jak najprostszych przepisów, które da się zrobić maksymalnie w pół godziny (a najlepiej w kwadrans:P) Jednym z takich przepisów jest ten oto makaron, który swoim kolorem i aromatem pobudza zmysły i przypomina o cieplejszym klimacie :)

Zdjęcie - Makaron z suszonymi pomidorami, szynką i białym winem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
MAKARON Z SUSZONYMI POMIDORAMI, SZYNKĄ I BIAŁYM WINEM
(2 porcje)
180-200g makaronu (u mnie penne),
4-5 kawałków suszonych pomidorów w oleju,
2-3 cieniutkie plastry wędzonej szynki (np. szwarcwaldzkiej albo parmeńskiej),
100ml białego wina,
100ml śmietanki 30% lub 18% (tej do sosów, z kartonika),
½ niewielkiej cebuli,
1 ząbek czosnku,
szczypta słodkiej papryki w proszku,
odrobina chili w proszku,
1 łyżka startego parmezanu,
świeża bazylia,
sól i świeżo mielony pieprz

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami. Wrzucić posiekaną cebulę i pokrojoną szynkę. Gdy szynka ładnie się podsmaży, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę słodkiej papryki w proszku i odrobinę chili w proszku. Po kilkunastu sekundach wlać wino i śmietankę. Gotować kilka minut, a gdy sos nieco zgęstnieje, dodać drobno posiekane pomidory. Doprawić pieprzem i gotować jeszcze około minuty.
W tym czasie makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i od razu wymieszać z sosem.
Przed podaniem każdą porcję posypać parmezanem i listkami bazylii.


(zainspirowane przepisem stąd, z moimi zmianami)

Kategorie przepisów