Makaron z sosem pesto i grillowanymi warzywami - obiad w mniej niż 30 minut

Makaron z sosem pesto i grillowanymi warzywami - obiad w mniej niż 30 minut

 

Zdjęcie - Makaron z sosem pesto i grillowanymi warzywami - obiad w mniej niż 30 minut - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiMakaron z pesto.

 

Makaron z pesto

Makaron z pesto i grillowanymi warzywami to doskonała kombinacja włoskich smaków z nutą śródziemnomorskiego aromatu. To danie charakteryzuje się bogactwem smaków i prostotą wykonania. Grillowane warzywa, takie jak papryka, cukinia i bakłażan, wnoszą różnorodność tekstur oraz są źródłem cennych witamin i minerałów.

 

Makaron z pesto przepis

Ten przepis na makaron z pesto i grillowanymi warzywami to doskonała opcja na szybki obiad, kiedy masz mało czasu, a chcesz zjeść coś smacznego i zdrowego.

 

  • Makaron: dostarcza energii i błonnika, nadaje sycący charakter dania.
  • Sos pesto: w szybszej wersji, ze słoiczka, ma intensywny smak dzięki ziołom i orzechom - dodaje intensywnego smaku do dania.
  • Grillowane warzywa: zapewniają różnorodność tekstur, są źródłem witamin i antyoksydantów.
  • Oliwa z oliwek: zdrowy tłuszcz, który podkreśla smak składników.
  • Sól, pieprz, opcjonalnie parmezan: podnoszą smak dania i nadają mu wyrazistości.



Składniki na makaron z sosem pesto i grillowanymi warzywami:

  • 250g ulubionego makaronu
  • 150g zielonego pesto ze słoiczka
  • 500g świeżych warzyw (np. papryka, cukinia, bakłażan), pokrojonych na kawałki
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • oliwa z oliwek
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • starty parmezan (opcjonalnie)

 

Jak zrobić makaron z sosem pesto i grillowanymi warzywami?

Krok 1.

  • Pokrojone na mniejsze kawałki warzywa posmarować oliwą i doprawić solą i pieprzem, a następnie grillować na patelni grillowej lub w piekarniku do uzyskania miękkości i charakterystycznych grillowanych pasków.
  • W tym czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Odcedzić ugotowany makaron. W tym samym garnku rozgrzać około 2 łyżki oliwy z oliwek, podsmażyć 2 posiekane ząbki czosnku, dodać pesto, podgrzewać chwilę, cały czas mieszając. Dodać ugotowany makaron -wymieszać, podgrzać razem i zdjąć z ognia. Następnie dodać grillowane warzywa i delikatnie wymieszać.
  • Gotowy makaron z pesto podawać na ciepło, posypując świeżo zmielonym pieprzem i parmezanem.



Makaron z pesto: sposób podawania



Makaron z pesto najlepiej smakuje podany na ciepło. Połączenie ciepłego makaronu z pesto i chrupiących, grillowanych warzyw sprawia, że jest to idealny obiad na każdą okazję. Można podać je z dodatkiem świeżo startego parmezanu oraz posypać świeżymi ziołami, np. bazylią, co dodatkowo wzbogaci smak i zapach potrawy.

Makaron z sosem pesto najlepiej jest spożyć zaraz po przygotowaniu. Jeżeli jednak zostaną jakieś resztki, można je przechować w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 1-2 dni. Przed spożyciem, można delikatnie podgrzać danie na patelni lub mikrofalówce. Należy jednak pamiętać, że ponowne podgrzewanie może nieco zmienić konsystencję makaronu i warzyw.


Oto kilka innych przepisów na makaron, które mogą Ci się spodobać:

  • Makaron z pesto bazyliowym, burratą i pomidorkami koktajlowymi
  • Tagliatelle z kurczakiem i cukinią w sosie curry
  • Domowa zupa tajska z kurczakiem i makaronem
  • SPAGHETTI NAPOLI - klasyczny i prosty przepis
  • Zupa z kurczakiem i makaronem
  • Tortellini z brokułami w sosie curry
  • ZUPA POMIDOROWA z makaronem
  • SAŁATKA Z MAKARONEM Z ZUPEK CHIŃSKICH - prosty przepis
  • PYSZNE ŁAZANKI Z KISZONĄ KAPUSTĄ I PIECZARKAMI
  • Kurczak smażony z warzywami i makaronem


Zdjęcie - Makaron z sosem pesto i grillowanymi warzywami - obiad w mniej niż 30 minut - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiMakaron z pesto i warzywami.

Kategorie przepisów