Makaron z sosem marchewkowo-nagietkowym
Makaron z sosem to najprostsze i najszybsze danie, szczególnie latem szkoda czasu na przesiadywanie w kuchni.
Składniki dzisiejszego sosu to plony prosto z ogrodu - młoda marchewka i kwiaty nagietka. Nagietek to kwiatek z ogromnym potencjałem zdrowotnym i szkoda by było tego nie wykorzystać (wiecej przeczytasz tutaj.
Zapraszam na oryginalny sos do makaronu, a ponieważ sos dość niezwykły makaron mu nie ustępuje - jest czarny, całość spowita apetycznym pomarańczowym kolorkiem.
Jeśli szukasz nietuzinkowych i nieszablonowych przepisów ten Ci się na pewno spodoba! Kuchnia nie może być nudna!
Składniki:
1,5 szklanki mleka
1 duża cebula (pokroić na ćwiartki)
4 łyżki stołowe płatków nagietka
2 duże marchewki (pokroić wzdłuż)
listek laurowy
1 łyżka masła
2 łyżeczki mąki
3/4 szklanki tartego sera
sól, pieprz
250 g makaronu
Wykonanie:
- mleko, cebulę, płatki kwiatów, liść laurowy i marchew gotować na wolnym ogniu 10 minut. Przecedzić do garnka przez sitko, wyłowić marchew i cebulę
- w rondelku stopić masło, dodac 2 łyżeczki mąki cały czas mieszając. Do tak przyrządzonej zasmażki dodać przecedzony płyn i gotować, aż powstanie gładki sos
- marchew z cebulą przetrzeć przez sito lub zmiksować i połączyć z sosem. Doprawić do smaku solą i pieprzem
- w międzyczasie ugotować makaron al dente
- podawać makaron polany sosem
źródło przepisu: stąd