Makaron z podgrzybkami. Na jesienny obiad.

Makaron z podgrzybkami. Na jesienny obiad.

Zdjęcie - Makaron z podgrzybkami. Na jesienny obiad. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Coraz bardziej j e s i e n n i e.
Bardziej i bardziej odpowiednio na długie wieczory pod kocem, z kubkiem rozgrzewającej herbaty.
Na gotowanie zup i dań jednogarnkowych.
Na pikantności w przyprawianiu.
Na aromat grzybów, który uwielbiam :)


Makaron z podgrzybkami.
/porcja dla dwóch osób/

200 - 300 g świeżych podgrzybków, oczyszczonych, 1 mała cebula, drobno posiekana, 2 łyżki masła, ok 300 g ulubionego makaronu, 200 ml śmietanki 18%, sól i świeżo mielony pieprz, do smaku, starty pecorino /lub inny twardy ser/, do posypania, gałązka świeżego rozmarynu

Na maśle podsmażamy cebulkę, gdy się zeszkli dodajemy pokrojone i oczyszczone podgrzybki i kilka listków rozmarynu. Smażymy kilka minut aż lekko się zarumienią, doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy śmietankę, gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 2 - 3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje /tutaj można doprawić raz jeszcze, do smaku/.

W tym czasie gotujemy makaron. Gotowy, wykładamy na patelnię z grzybowym sosem, dokładnie łączymy.

Podajemy gorące, posypane pecorino i świeżym rozmarynem.


Smacznego!



Zdjęcie - Makaron z podgrzybkami. Na jesienny obiad. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów