Makaron z pietruszkowym pesto i balsamicznymi pomidorkami

Makaron z pietruszkowym pesto i balsamicznymi pomidorkami

Zdjęcie - Makaron z pietruszkowym pesto i balsamicznymi pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jest ciepło, od czasu do czasu pada. Wszystko, co zielone, rośnie w ogrodzie jak szalone! Korzystając z pietruszkowej klęski urodzaju, wzięłam się więc za produkcję domowego pesto.

Zdjęcie - Makaron z pietruszkowym pesto i balsamicznymi pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron z pietruszkowym pesto i balsamicznymi pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron z pietruszkowym pesto i balsamicznymi pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ja wiem, że w oryginale to tylko moździerz, bazylia i pinie wchodzą w grę, jednak jak miło jest eksperymentować!

Zdjęcie - Makaron z pietruszkowym pesto i balsamicznymi pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do przyrządzenia tego zielonego sosu możecie użyć ziół, natki marchewki, liści czosnku niedźwiedziego, czy pietruszki właśnie. Moim dodatkiem były nasiona słonecznika, ale dynia, orzechy włoski czy laskowe też świetnie się sprawdzą!

Zdjęcie - Makaron z pietruszkowym pesto i balsamicznymi pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Makaron z pietruszkowym pesto i balsamicznymi pomidorkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Proporcje na sos są orientacyjne, można go komponować wg. własnego smaku. Ilości dla ok. 4 osób.

Wszystkie składniki zmiksuj na gładki, ale nie jednolity sos. Dopraw do smaku, przed podaniem wymieszaj z ciepłym, ugotowanym 'al dente' w dużej ilości osolonej wody.

Na patelni podgrzej oliwę, dodaj cały ząbek czosnku i przekrojone na pół pomidorki. Przypraw solą i pieprzem oraz octem balsamicznym. Krótko smaż na dużym ogniu, aż pomidorki staną się ciepłe, a sos powstały na patelni zredukuje się (stanie się gęsty).  Pomidorki ułóż na porcjach makaronu.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy