Makaron z pieczonym serem camembert na smażonych pomidorach
Od dziecka uwielbiam sery pleśniowe. Kremowe i twarde, ze skorka i bez, dojrzałe i dojrzewające, nie ważne jakie wszystkie lubię tak samo.Wcześniej używałam sera jako dodatku do sosu, ja się okazało może też doskonale spełniać samodzielnie jego funkcję. Podpieczony z aromatycznym czosnkiem, ziołami, makaronem i pomidorami tworzy genialne danie obiadowe.
Makaron z pieczonym serem camembert na smażonych pomidorach:
Ser wyjmuję z opakowania, odwijam z papieru i z powrotem wkładam do drewnianego pudełeczka*, ustawiam na blaszce do pieczenia. Na wierzchu sera, w skórce wycinam okrąg, podważam go u usuwam, starając się nie wykroić zbyt wiele kremowego środka sera. Na odsłonięty środek sera układam posiekany czosnek i liście bazylii. Całość oprószam solą i pieprzem i polewam oliwą z oliwek. Piekę ok 25 min w 180.W międzyczasie gotuję makaron wg przepisu na opakowaniu. Kiedy jest już gotowy odcedzam go zachowując ½ szklanki wody z gotowania (nie przelewam zimną woda), przekładam z powrotem do garnka. Dodaje wodę z gotowania i masło, dokładnie mieszam.Upieczony ser wyjmuję z piekarnika i polewam nim makaron, dokładnie mieszam.Na talerzy układam kilka plastrów podsmażonych pomidorów, na nich układam makaron.
Smacznego
* Jeżeli mam ser bez drewnianego opakowania przed położeniem na blachę owijam go folią aluminiową.
Makaron z pieczonym serem camembert na smażonych pomidorach:
- 2 opakowania sera camembert (250 g każdy, najlepiej w drewnianym pudełeczku)
- 1 duży ząbek czosnku, obrany i posiekany na cienkie plasterki
- pęczek świeżej bazylii
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- 400 g makaronu (u mnie małe wstążki)
- 1 łyżeczka masła
- 4 pomidory, sparzone, obrane ze skórki i pokrojone na 1 cm plastry, podsmażone na niewielkiej ilości oliwy z oliwek
Ser wyjmuję z opakowania, odwijam z papieru i z powrotem wkładam do drewnianego pudełeczka*, ustawiam na blaszce do pieczenia. Na wierzchu sera, w skórce wycinam okrąg, podważam go u usuwam, starając się nie wykroić zbyt wiele kremowego środka sera. Na odsłonięty środek sera układam posiekany czosnek i liście bazylii. Całość oprószam solą i pieprzem i polewam oliwą z oliwek. Piekę ok 25 min w 180.W międzyczasie gotuję makaron wg przepisu na opakowaniu. Kiedy jest już gotowy odcedzam go zachowując ½ szklanki wody z gotowania (nie przelewam zimną woda), przekładam z powrotem do garnka. Dodaje wodę z gotowania i masło, dokładnie mieszam.Upieczony ser wyjmuję z piekarnika i polewam nim makaron, dokładnie mieszam.Na talerzy układam kilka plastrów podsmażonych pomidorów, na nich układam makaron.
Smacznego
* Jeżeli mam ser bez drewnianego opakowania przed położeniem na blachę owijam go folią aluminiową.