Makaron z borowikami
 
             Witajcie :) Raczej słaba ze mnie grzybiarka, ale nie wyobrażam sobie, żeby na blogu nie było przepisu na najlepszy makaron z grzybami.
 Witajcie :) Raczej słaba ze mnie grzybiarka, ale nie wyobrażam sobie, żeby na blogu nie było przepisu na najlepszy makaron z grzybami.
 Makaron z borowikami
Składniki dla 4 osób: 
200 g makaronu, np. parpadelle, tagliatelle lub inne wstążki 
 200g - 250g borowików 
 3 łyżki masła (ok. 45g) 
 ½ pęczka natki pietruszki 
 2 łyżki startego twardego dojrzewającego sera, np. bursztyn, parmezan, pecorino
 1 ząbek czosnku, posiekany
 sól i pieprz według smaku
 
 Makaron ugotować al dente.
 Grzyby oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozgrzać połowę masła, dorzucić grzyby, lekko posolić. Smażyć kilka minut od czasu do czasu mieszając. Dorzucić czosnek, podsmażyć razem jeszcze przez ok. minutę.
 Dodać odcedzony makaron, pozostałe masło, natkę pietruszki i połowę sera. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
 Makaron przełożyć do miseczek, posypać pozostałym serem. Od razu podawać. 
Smacznego! 
 
            