Makaron z łososiem i brokułami

Makaron z łososiem i brokułami

Makaron z łososiem i brokułami to świetny pomysł na szybki obiad dla zapracowanych. Ostatnio przeczytałam gdzieś, że należy jeść ryby minimum dwa razy w tygodniu dlatego wybrałam danie rybne. Szybki makaron z łososiem i brokułami, w lekkim sosie w stylu azjatyckim, z pewnością przypadnie do gustu wszystkim amatorom ryb. Użyłam w tym przepisie bimi, czyli japońskiego brokuła, którego jakimś cudem znalazłam w moim markecie i koniecznie chciałam spróbować. Zamiast niego świetnie sprawdzi się nasz tradycyjny brokuł, polecam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Makaron z łososiem i brokułami / Salmon noodles with broccolini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Makaron z łososiem i brokułami 

(3-4 porcje)

Składniki:

  • starta skórka i sok z 1 limonki
  • 4 dymki, posiekane w cienkie cienkie plasterki wraz ze szczypiorem
  • 200 g bimi lub brukuła z oddzielonymi różyczkami, przekrojonymi wzdłuż na pół
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru, obranego i startego na tarce
  • 60 ml sosu sojowego z niską zawartością sodu
  • 1 łyżeczka pasty lub sosu chili
  • 60 ml oleju sezamowego
  • 400 g filetu z łososia, bez skóry, pokrojonego w 2 cm kawałki
  • 150 g makaronu
  • cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. W średniej miseczce wymieszaj skórkę i sok z limonki, czosnek, imbir, sos sojowy, pastę chili, 2 łyżki oleju sezamowego i 1 łyżeczkę cukru, po czym włóż łososia i dokładnie wymieszaj.
  2. W międzyczasie w większym rondlu doprowadź do wrzenia osoloną wodę, wrzuć brokuły i gotuj przez 2-3 minuty. Wyjmij je łyżką cedzakową, wrzuć makaron i gotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, po czym odcedź.
  3. W dużej patelni rozgrzej na dużym ogniu łyżkę oleju sezamowego, włóż wyjętego z marynaty łososia (zachowaj marynatę) i obsmaż go z każdej strony do zarumienienia, po czym wyjmij z patelni i przetrzyj ją ręcznikiem papierowym.
  4. Wlej na patelnię pozostały olej, rozgrzej na dużym ogniu, włóż ¾ dymki i smaż przez 30 sekund. Następnie dodaj brokuły i marynatę z łososia i smaż, mieszając, przez około 3-5 minut, aż brokuły przestaną być surowe.
  5. Wlej do patelni ¼ szklanki wody, włóż makaron i łososia i gotuj, delikatnie mieszając, przez około 2 minuty. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne, rozłóż makaron do miseczek, posyp resztą dymki i podawaj.

Smacznego!

Zdjęcie - Makaron z łososiem i brokułami / Salmon noodles with broccolini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Salmon noodles with broccolini

(3-4 servings)

Ingredients:

  • grated zest and juice from 1 lime
  • 4 scallions, thinly sliced
  • 200 g of broccolini, trimmed and cut in half lengthwise
  • 1 clove garlic , minced
  • 3 cm piece of fresh ginger, grated
  • 60 low sodium soy sauce
  • 1 teaspoon chilli paste or sauce
  • 60 ml toasted sesame oil
  • 400 g salmon fillet, skin discarded, cut into 2 cm cubes
  • 150 g noodles
  • sugar to taste

Preparation:

  1. Combine lime zest and juice, garlic, ginger, soy, chilli paste, 2 tablespoons sesame oil, and 1 teaspoon sugar. Add salmon chunks and toss to coat.
  2. Meanwhile, bring a pot of water to a boil, add broccolini and cook for 2 minutes. Remove with a slotted spoon, add noodles to water and cook according to package directions, and drain.
  3. Heat 1 tablespoon of sesame oil in large pan over high heat. Drain the salmon from the marinade (reserving marinade) and cook, turning for 1 ½ minutes until caramelized, remove and wipe out skillet.
  4. Add remaining oil to the skillet over medium high heat and add ¾ of the scallions and stir fry for 30 seconds. Add the broccolini and the reserved salmon marinade, cook, stirring, until broccolini is cooked, about 3-5 minutes.
  5. Add ¼ cup of water, the noodles and the salmon to the pan and cook, tossing gently until warmed throughout, about 2 minutes. Top with remaining scallions.

Enjoy!

Zdjęcie - Makaron z łososiem i brokułami / Salmon noodles with broccolini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów