Makaron z kremem z boćwiny i ricotty
Przyszła wiosna, zaczyna się sezon na moją ulubioną boćwinę! Mam całą listę dań z tym warzywem "do wypróbowania". Pierwszy w kolejce jest u mnie makaron z dodatkiem buraka liściowego. Fusili z kremem z boćwiny i ricotty to danie tak proste, że każdy jest w stanie je przyrządzić, nawet największy antytalent kulinarny. Nie można chyba tego sknocić, cały proces przyrządzania potrawy jest wyjątkowo szybki i nieskomplikowany, jedno trzeba ugotować, a drugie zmiksować, i tyle. A efekt końcowy i tak jest zadowalający: wystarczy mały wysiłek, a w zamian otrzymamy talerz pysznego makaronu. Polecam!
Składniki (na 4 porcje):
• 360-400 g makaronu (ja akurat miałam fusili razowe z dodatkiem zmielonego lnu – bardzo dobre!)
• dorodny pęk liści boćwiny
• 150 g sera ricotta
• 2 łyżki dobrej oliwy
• 2 łyżki startego parmezanu
• 1 mały ząbek czosnku
• sól i pieprz
Boćwinę ugotować w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzić i ostudzić. Ricottę zmiksować z parmezanem, oliwą i czosnkiem, potem dodać ugotowaną boćwinę i ponownie zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente, odcedzić, wymieszać z kremem z boćwiny i ricotty. Podgrzewać przez chwilę na małym ogniu, wyłożyć na talerze. Podawać natychmiast.