Makaron z brokułami, sardelami i cytryną
Znalazłam przepis na makaron z brokułami, sardelami i cytryną i zupełnie nie mogłam sobie wyobrazić jak będzie smakował…. Na tyle nie dawało mi to spokoju, że nie zostało mi nic innego jak go przygotować. Jak smakował? Rewelacyjnie :)! Sardele są lekko wyczuwalne i wspaniale współgrają z nutą cytrynową i brokułami. Smak makaronu jest również podkręcony chili ale my akurat to bardzo lubimy :-) Zapraszam do wypróbowania tego przepisu bo naprawdę warto :)!
Makaron z brokułami, sardelami i cytrynąSkładniki: (dla 2-4 osób)
- 500 g główek brokułów
- 400 g makaronu
- 1 puszka 50 g sardeli (anchovy)
- 3 ząbki czosnku
- 50 g parmezanu, startego
- skórka otarta z 1 cytryny i sok
- 4 łyżki oliwy
- płatki chilli, pieprz
- cząstki cytryny do dekoracji (opcjonalnie)
1. Podzielone na cząstki główki brokułów obgotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru aż zrobią się miękkie, ale nie będą się rozpadać… Odcedzić brokuły zachowując około 200 ml wody.
2. Sardele odsączyć z oliwy i podzielić na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojone sardele, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i płatki chilli (ilość w zależności od upodobań)
Smażyć na małym ogniu 1-2 minuty a następnie dodać połowę obgotowanych i odcedzonych brokułów, połowę startego parmezanu, skórkę i sok z cytryny i wszystko zmiksować. Jeśli sos jest za gęsty dodać wody od gotowania brokułów. Dodać resztę brokułów i podawać z ulubionym makaronem. Doprawić pieprzem.
3. Makaron -ulubiony- ugotować z godnie z instrukcją na opakowaniu skracając czas o 2-3 minuty, aby makaron został al dente.
Smacznego :-)
źródło: Sainsbury’s Magazine Kwiecień 2014
Drukuj / PDF