Makaron z bekonem i pieczonym kalafiorem

Wyobraź sobie – otwierasz lodówkę i zastanawiasz się co tam znajdziesz. Jeśli jest w niej cokolwiek więcej niż światło, istnieje duże prawdopodobieństwo, że uda się złożyć z tego obiad. Jest adrenalinka – to swoisty rodzaj kuchennej przygody, a szybkie gotowanie to mój sposób na przetrwanie. Bieganina od rana, papierkowa robota, codzienne obowiązki, a teraz lipcowy, wakacyjny „nieogar” i nagle z szóstej rano robi się trzynasta, a w brzuchach zaczyna gwizdać z głodu. Tak przyzwyczaiłam się do tego rozkładu, że niemal nie pamiętam kiedy ostatnio stałam przy kuchni dłużej niż 15 minut. W zasadzie zupełnie mi tego nie brakuje i polecam każdemu ten sposób przygotowywania posiłków.  Jest to nie tylko dobra okazja do poznania nowych połączeń, ale też idealnie czyści lodówkę z zalegających zapasów.

Dokładnie tak jest w tym przepisie – wystarczyło znaleźć kawałek kalafiora, skrawek wędzonego boczku, resztkę parmezanu i już podstawa dania była gotowa, a co się nie zmarnowało,  to moje. Dla dodania smaku delikatnemu kalafiorowi, postanowiłam go upiec. Dzięki temu zabiegowi stał się bardziej wyrazisty, a smakowicie przyrumieniony, dodał całości nieco więcej koloru i struktury. Taki kalafior ma też zupełnie inną konsystencję niż ugotowany w wodzie, co według mnie świetnie sprawdza się w tym daniu.

Zdjęcie - Makaron z bekonem i pieczonym kalafiorem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

(2-3 porcje)

  • pół średniej wielkości kalafora (ok. 450g)
  • 150g wędzonego, niezbyt tłustego boczku (lub pancetty)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ok. 300g makaronu np orecchiette
  • 100ml słodkiej śmietanki (dowolnej)
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • pęczek natki pietruszki
  • oliwa
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik rozgrzej do 200°C (termoobieg 180°C).
  • Kalafiora podziel na małe różyczki. Skrop oliwą i oprósz solą i pieprzem. Luźno rozsyp na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 15-20 minut lub do momentu aż kalafior będzie miękki i przyrumieniony. Odstaw.
  • Ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu. Na koniec odlej 1/2 szklanki wody z gotowania do ewentualnego rozrzedzenia sosu.
  • Boczek pokrój w drobną kostkę i usmaż na złoty kolor na patelni. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i jeszcze chwilę podsmaż, uważając by nie przypalić czosnku.
  • Dodaj śmietankę i posiekaną natkę pietruszki. Jeśli sos jest zbyt gęsty lub jest go zbyt mało, dodaj wodę spod gotowania makaronu. Doprowadź ponownie do wrzenia.
  • Zdejmij patelnię z kuchenki i dodaj starty parmezan. Wymieszaj dokładnie.
  • Na koniec dodaj pieczone różyczki kalafiora i gorący makaron. Wymieszaj.
  • Podawaj od razu.

Smacznego!

Zdjęcie - Makaron z bekonem i pieczonym kalafiorem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Makaron z bekonem i pieczonym kalafiorem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Błyskawiczna fasolka po bretońsku
1

Błyskawiczna fasolka po bretoń…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Wieprzowina w sosie teryiaki
1

Wieprzowina w sosie teryiaki

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

Fajitas z fasolą i chorizo
2

Fajitas z fasolą i chorizo

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pasta z ciecierzycy i groszku

Pasta z ciecierzycy i groszku

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Sałatka z kalmarami, chorizo i karczochami

Sałatka z kalmarami, chorizo i…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Chłodnik ogórkowo-koperkowy z rzodkiewką i jajkiem

Chłodnik ogórkowo-koperkowy z…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Przepisy z tych kategorii

Burgery z komosy ryżowej i bobu

Burgery z komosy ryżowej i bob…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Placuszki jogurtowe z jagodami

Placuszki jogurtowe z jagodami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Tortilla
1

Tortilla

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Sałatka z ciecierzycą a'la cezar

Sałatka z ciecierzycą a'la…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Fasolka szparagowa z ryżem

Fasolka szparagowa z ryżem

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Wakacyjny makaron z kurkami i cukinią

Wakacyjny makaron z kurkami i…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty