Makaron w sosie z wieprzowiną i kurkami
Udało mi się upolować jeszcze w sklepie kurki, postanowiłam więc wykorzystać je w bardzo klasyczny sposób na szybki obiad w tygodniu. Ulubiony makaron, śmietankowy sos z wieprzowiną i kurkami na pewno przypadnie do gustu całej rodzinie. Kurki można swobodnie zastąpić innymi ulubionymi grzybami, które akurat są w sezonie lub zwyczajnie pieczarkami. Polecam ten przepis nawet tym najbardziej niedoświadczonym w kuchni, zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Makaron w sosie z wieprzowiną i kurkami(4 porcje)
Składniki:
- 250 g ulubionego makaronu
- 600 g schabu pokrojonego w paseczki lub kostkę
- 400 g oczyszczonych kurek, większe przekrojone na połówki
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 cebula, pokrojona w kosteczkę
- 2 łyżki oliwy
- 3/4 szklanki śmietanki 30-36%
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i odstaw.
- Na dużej patelni rozgrzej olej, włóż mięso, podsmaż do ładnego zarumienienia, dopraw solą i pieprzem po czym przełóż na talerz.
- Dodaj do patelni masło, włóż cebulę wraz z kurkami i podsmaż do zeszklenia cebuli.
- Wlej do patelni wino i gotuj aż jego połowa odparuje, po czym wlej śmietankę i dodaj mięso. Doprowadź do wrzenia i dopraw sokiem z cytryny i solą i pieprzem do smaku.
- Wmieszaj do sosu makaron i podawaj danie posypane szczypiorkiem.
Smacznego!
English version
Pork and chanterelle pasta(4 servigs)
Ingredients:
- 250 g favorite pasta
- 600 g pork loin cut into strips or cubes
- 400 g chanterelles, cleaned, larger cut in half
- 2 tablespoons clarified butter
- 1 onion, diced
- 2 tablespoons of oil
- 3/4 cup double cream
- 1 tablespoon lemon juice
- 1/2 cup dry white wine
- 1 tablespoon chopped chives
- salt and pepper
Preparation:
- Cook the pasta according to the package directions, drain and set aside.
- In a large pan, heat the oil, add pork and cook until bronweg on all sides, season with salt and pepper and trandfer to a plate.
- Add the butter to the pan, add onion along with the mushrooms and sauté until onion is translucent.
- Add in the wine and cook until half of it evaporate, next add in the cream and cooked pork. Bring to the boil and season with lemon juice and salt and pepper to taste.
- Stir in the pasta and serve sprinkled with chives.
Enjoy!