Makaron w sosie śmietanowym z parmezanem i boczkiem
Mamma Mia!
Kochani, dziś po raz kolejny zapraszam Was na przepyszny szybki obiad inspirowany kuchnią włoską.
Przypomina Carbonarę, ale absolutnie nie jest to Carbonara ( na prawdziwą Carbonarę przepis najdziecie już u mnie – TUTAJ ).
Ja przygotowałam to danie z moim ulubionym makaronem linguine , Wy śmiało możecie dorzucić ten, który Wy lubicie albo akurat macie w kuchennej szafce.
Połączenie soczystego, smażonego z cebulką boczku i kremowego, śmietanowego sosu z parmezanem i pieprzem tworzy fantastyczną całość, która z całą pewnością posmakuje wszystkim.
Danie nie jest wykwintne, ale jest bardzo smaczne i mega szybkie w przygotowaniu.
Gorąco polecam!
Niech będzie inspiracją na dzisiejszy obiad.
Smacznego!
SKŁADNIKI:
* makaron np. linguine – 300 g
* boczek wędzony – 250 g
* cebula – 2 szt
* masło – 2 łyżki
* czosnek – 4 ząbki
* śmietana 30% słodka – 500 ml
* ser parmezan ( lub inny wyrazisty) – ok. 50 g
* sól, pieprz
* świeża pietruszka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
makaron gotujemy na półtwardo.
Boczk podsmażamy na suchej patelni ( jeśli jest bardzo chudy to dodajemy odrobinę olej ).
Dodajemy posiekaną cebulę odraz czosnek – uważajcie by czosnek się nie przypal;ił, bo będzie gorzki.
Dolewamy śmietankę, doprawiamy do smaku, gotujemy.
Dodajemy tarty ser i wrzucamy ugotowany makaron.
Chwilę grzejemy cały czas mieszając, by sos obtoczył makaron.
Podajemy na gorąco ze świeżą pietruszką.
Smacznego!