Makaron w sosie śmietanowym z boczkiem i suszonymi pomidorami

Makaron w sosie śmietanowym z boczkiem i suszonymi  pomidorami

Jeśli nie macie więcej niż 20 minut na przygotowanie obiadu to polecam dzisiejszy makaron. W orginalnym przepisie podane były świeże pomidory ja jednak wykorzystałam resztkę suszonych, która zalegała mi w słoiku i myślę, że to był dobry pomysł. Dzięki temu sos jest mniej kwaśny i bardziej czosnkowy. Przepis pochodzi z książki Dania pikantne.

Zdjęcie - Makaron w sosie śmietanowym z boczkiem i suszonymi  pomidorami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 400 g makaronu
  • 1 łyzka oliwy
  • 175 g boczku wędzonego
  • 500 g pomidorów ( u mnie 4 suszone)
  • 125 gęstej śmietany
  • 2 łyżki sosu pesto z suszonych pomidorów (pominęłam)
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • parmezan do posypania

Ugotować makaron al dente. Na rozgrzanej patelni zrumienić boczek. Zmniejszyć ogień, dodać pomidory i dusić  jeszcze chwilę. Dodać śmietanę i sos pesto. Podgrzać, nie przerywając ieszania. Zdjąć z ognia, dodać natkę pietruszki i polać makaron. Posypać parmezanem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów