Makaron w sosie mascarpone, z mięsem mielonym i pieczarkami
Szybko gotowane obiady to latem najlepsze rozwiązanie zaraz obok emigracji do restauracji w porze posiłku. Udowodniłam niejednej znajomej, że da się nakarmić rodzinę zdrowo i smacznie w mniej niż pół godziny.
No jak się chce, to się da.
A jak się nie chce, to i tak jak głód przyciśnie to najszybsze rozwiązanie.
Tak więc, jeśli zależy nam na czasie najprostszym rozwiązaniem będzie makaron z pożywnym sosem. W tym momencie najczęściej nurkujemy w lodówce i sprawdzamy stopień zaopatrzenia. W dokładnie taki sam sposób powstał dzisiejszy przepis. Jak się okazało bardzo smaczny i sycący. Do jego przygotowania nie trzeba wielu składników, ani czasu. Większość zrobimy zanim zagotuje się woda na makaron.
Zapewniam, że taki obiad zadowoli każdego łakomczucha i amatora makaronów.
Składniki:- 500g drobiowego mięsa mielonego
- 2 szalotki (lub 1 cebula)
- 2 ząbki czosnku
- 200g pieczarek
- 1 szklanka białego wytrawnego wina (można zastąpić bulionem)
- 250g serka mascarpone
- pieprz
- szczypta płatków chili
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- sól morka do smaku
- 2 łyżki oliwy
- świeża bazylia
- makaron np kokardki – Farfalle
Przygotowanie krok po kroku:
- W osolonym wrzątku ugotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu. Zachowaj szklankę wody, w której się gotował.
- Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
- Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulkę/szalotkę i czosnek. Dodaj mięso mielone i podsmaż chwilę.
- Następnie dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Podsmaż aż zmiękną.
- Całość dopraw pieprzem i chili i podlej winem.
- Zredukuj wino.
- Dodaj skórkę drobno startą z cytryny.
- Dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj. W razie konieczności, podlej odlaną wodą po gotowaniu makaronu, by rozrzedzić nieco sos.
- Dopraw do smaku i zdejmij z ognia.
- Do gorącego sosu dodaj gorący makaron i wymieszaj.
- Posyp posiekaną bazylią.
- Podawaj natychmiast.
Smacznego!