Makaron udon z wołowiną i grzybami
W związku z tym, że otrzymałam od House of Asia wielką paczuchę z orientalnymi produktami, przedstawiam dziś pyszne i szybkie danie z akcentem azjatyckim. Makaron udon z wołowiną i grzybami jest ekstra szybki w przygotowaniu, a wiadomo im szybciej tym lepiej, szczególnie gdy nie mamy czasu na stanie nad garami. Lubię przygotowywać tego typu dania w tygodniu po pracy, kiedy zazwyczaj jestem zmęczona i jedyne o czym marzę to zakopać się pod kocem z kotami i poczytać książkę;). Makaron udon gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, następnie mieszamy z podsmażoną wołowiną i pieczarkami i podgrzewamy w pysznym słono-słodkim sosie, czego chcieć więcej? Danie jest sycące i zdrowe, i na pewno szybsze w przygotowaniu niż czekanie na dowóz gotowców ? Polecam także mój równie przyjemny przepis na azjatycką wołowinę z brokułami i makaronem ryżowym, który robi się dosłownie w kilka chwil. Zapraszam!!
Scroll down for recipe in English
Makaron udon z wołowiną i grzybami(4 porcje)
Składniki:
- 450 g świeżego makaronu udon
- 300 g wołowiny, pokrojonej w cienkie paski
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka pikantnego sosu (np. tabasco)
- 1/3 szklanki sosu hoisin
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 6 pieczarek, pokrojonych w grube plasterki
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 1/2 łyżki skrobi kukurydzianej
- posiekana dymka do podania
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź, przelej zimną wodą i odstaw.
- W dużej i głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny i olej sezamowy, włóż wołowinę i podsmaż przez kilka minut do zarumienienia, po czym przełóż ją z patelni na talerz.
- Do tej samej patelni włóż imbir, grzyby i na sam koniec czosnek i smaż przez 5 minut, aż grzyby zaczną się rumienić.
- Dodaj sos sojowy, sos hoisin, pikantny sos, brązowy cukier i bulion, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Dodaj makaron i wołowinę i podgrzej. Następnie wymieszaj skrobię z kilkoma łyżkami sosu z patelni, wlej do patelni i gotuj aż sos zgęstnieje.
- Podawaj makaron udon z wołowiną i grzybami posypany dymką.
Smacznego!
English version
Beef and mushroom udon noodles(4 servings)
Ingredients:
- 450 g fresh udon noodles
- 300 g beef, thinly sliced
- 1 tbsp sesame oil
- 1 tbsp vegetable oil
- 1/4 cup light soy sauce
- 1 tbsp hot sauce
- 1/3 cup hoisin sauce
- 1 tsp brown sugar
- 2 cloves garlic minced
- 1 tsp freshly grated ginger
- 6 button mushrooms, thickly sliced
- 1/2 cup chicken stock
- 1/2 tbsp corn starch
- chopped green onions
Preparation:
- Cook udon noodles according to package directions, drain, rinse with cold water and set aside.
- Heat the vegetable oil and sesame oil in a large and deep pan, add beef, cook until beef starts to brown slightly and remove from pan.
- To the same pan add ginger, mushrooms and garlic and cook for 5 minutes until mushroom are starting to brown.
- Add soy sauce, hoisin sauce, hot sauce, brown sugar and chicken stock, stir and bring to a boil. Add noodles and beef to the pot and cook until noodles are heated through. Mix corn starch with a few tablespoons of pan sauce, add to the pan and cook until the sauce thickens.
- Garnish with green onions and serve hot.
Enjoy!