Makaron Udon z kurczakiem na ostro
Leniwie biegnąca sobota (prawie) to i przygotowany posiłek musi być szybki. I taki właśnie jest. Poza tym, że nie wymaga on nas zbyt dużej ilości czasu świetnie rozgrzewa i jest sycący. Przekonałam? No to próbujcie, bo zdecydowanie warto
Składniki:- 300 g piersi z kurczaka
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 opak. makaronu Udon
- kawałek imbiru
- 2 papryczki chili w zalewie
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 cebula
- 1/2 pora
- 2 duże ząbki czosnku
- 50 g marynowanych kolb kukurydzy
- 50 g kiełek soi w słonej zalewie
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- kolendra
Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Doprawić sola i pieprzem a następnie oprószyć mąką ziemniaczaną. Smażyć na głębokim tłuszczu partiami. Następnie ułożyć na papierowym ręczniku, aby odsączyć mięso z nadmiaru tłuszczu.
Makaron wrzucić do wrzącej wody i gotować ok. 8 min. Odcedzić, zalać zimną wodą i przełożyć do miski
W woku lub na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, pora pokrojonego w talarki, posiekany drobno imbir oraz czosnek pokrojony w paski. Dodać papryczki pokrojone w paski i chwilę przesmażyć. Dodać kukurydzę i kiełki soi i smażyć jeszcze przez chwilę (3-5 min).
Do warzyw dodać sos sojowy, sos ostrygowy oraz cukier. Dodać usmażone wcześniej kawałki kurczaka i dokładnie wymieszać. Całość delikatnie połączyć z ugotowanym makaronem i posypać posiekaną kolendrą.