Makaron spaghetti z cukinią i szafranem

Makaron spaghetti z cukinią i szafranem
Kiedy całą trojką wpadamy po pracy i przedszkolu do domu, chcemy jak najszybciej coś zjeść.
Moi chłopcy pomagają mi - czyli wychodzą z kuchni, żeby przygotowania trwały jak najkrócej;)
W ciągu 15 minut ta pyszna pasta była już na talerzach!!!
Zdjęcie - Makaron spaghetti z cukinią i szafranem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zainspirował mnie przepis, który znalazłam na stronie restauracji Trattoria Giancarlo -Giancarlo Russo - troszkę go zmieniłam, więc podam już po mojemu, po oryginał zapraszam tutaj.


Składniki dla 3 osób:
  • 300 g makaronu spaghetti
  • 1/2 cukini - około 180-200 g
  • 1 duża cebula
  • 2-3 łyżki oliwy
  • około 50 g parmezanu
  • 1 g nitek szafranu
  • około 50 ml gorącej wody
  • świeża bazylia
  • 4-6 pomidorków koktajlowych
  • świeżo zmielony pieprz
  • sol do ugotowania makaronu

Przygotowanie:
  • ugotować makaron w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu
  • w tym czasie na rozgrzanej patelni z oliwą szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę
  • dodajemy cukinię, którą pokroiłam na cieniutkie plasterki i ćwiartki pomidorów, posmażamy z każdej strony około 2-3 minut
  • nitki szafranu zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka minut - około 4-5
  • dodajemy do warzyw na patelni i dusimy wszystko około 7-8 minut
  • po tym czasie dodajemy odcedzony makaron i parmezan, jeszcze chwilkę trzymamy na patelni, delikatnie mieszając i wykladamy na talerze
  • tuż przed podaniem posypałam świeżymi listkami bazylii i doprawiłam świeżo zmielonym pieprzem

Zdjęcie - Makaron spaghetti z cukinią i szafranem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego;)

Kategorie przepisów