Makaron soba z wieprzowiną i warzywami
Zmajstrowałam ostatnio bardzo dobre danie z makaronu soba i tego co miałam akurat w lodówce. I takie spontaniczne gotowanie lubię najbardziej. Ma być szybko i prosto, tak żeby nie odechciało się jeść od długiego stania przy garach. Wyszło pysznie, więc sfotografowałam, zanotowałam składniki i publikuję.
Przepis traktujcie jako inspirację, bo większość ze składników możecie zastąpić innymi bez szkody dla całości. Na przykład jeśli chcecie aby danie było wegetariańskie, pomijacie mięso lub zastępujecie je tofu . Możecie też zamiast wieprzowiny użyć kurczaka lub wołowinę. Nie macie lub nie lubicie cukinii? Żaden problem, dodajcie brokuł lub fasolkę szparagową i też będzie super. Sama jeśli korzystam z przepisów, traktuję je dość luźno. Takie gotowanie, na luzie, to sama przyjemność.
Składniki:
500 g mięsa wieprzowego (łopatka lub karkówka)
300 g makaronu soba
pieprz
sól
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
3 cm korzenia imbiru
1 papryczka chili
1 czerwona papryka
1 cukinia
1 marchewka
olej sezamowy
Sos:
150 ml wody
100 ml sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
60 g miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatki:
sezam
cebulka dymka ze szczypiorkiem
świeża kolendra
papryczka chili pokrojona w plasterki
Przygotowanie: Mięso kroimy w paski i oprószamy pieprzem. Czosnek i imbir drobno siekamy, pozostałe warzywa kroimy w plasterki. Makaron gotujemy według instrukcji z opakowania, po czym przepłukujemy zimną wodą. W rozgrzanym woku lub na dużej patelni podsmażamy na oleju sezamowym przez 30 sekund: czosnek, imbir i chili. Następnie dodajemy marchewkę i cebulę, a po 3 minutach paprykę i cukinię. Na oddzielnej patelni podsmażamy mięso, po czym dodajemy je do warzyw. W miseczce mieszamy składniki sosu i wlewamy do warzyw i mięsa, podgrzewamy do zgęstnienia sosu. Dodajemy ugotowany makaron i wszystko razem mieszamy. Danie podajemy posypane sezamem, szczypiorkiem i kolendrą. Smacznego!
Przepis traktujcie jako inspirację, bo większość ze składników możecie zastąpić innymi bez szkody dla całości. Na przykład jeśli chcecie aby danie było wegetariańskie, pomijacie mięso lub zastępujecie je tofu . Możecie też zamiast wieprzowiny użyć kurczaka lub wołowinę. Nie macie lub nie lubicie cukinii? Żaden problem, dodajcie brokuł lub fasolkę szparagową i też będzie super. Sama jeśli korzystam z przepisów, traktuję je dość luźno. Takie gotowanie, na luzie, to sama przyjemność.
Składniki:
500 g mięsa wieprzowego (łopatka lub karkówka)
300 g makaronu soba
pieprz
sól
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
3 cm korzenia imbiru
1 papryczka chili
1 czerwona papryka
1 cukinia
1 marchewka
olej sezamowy
Sos:
150 ml wody
100 ml sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
60 g miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatki:
sezam
cebulka dymka ze szczypiorkiem
świeża kolendra
papryczka chili pokrojona w plasterki
Przygotowanie: Mięso kroimy w paski i oprószamy pieprzem. Czosnek i imbir drobno siekamy, pozostałe warzywa kroimy w plasterki. Makaron gotujemy według instrukcji z opakowania, po czym przepłukujemy zimną wodą. W rozgrzanym woku lub na dużej patelni podsmażamy na oleju sezamowym przez 30 sekund: czosnek, imbir i chili. Następnie dodajemy marchewkę i cebulę, a po 3 minutach paprykę i cukinię. Na oddzielnej patelni podsmażamy mięso, po czym dodajemy je do warzyw. W miseczce mieszamy składniki sosu i wlewamy do warzyw i mięsa, podgrzewamy do zgęstnienia sosu. Dodajemy ugotowany makaron i wszystko razem mieszamy. Danie podajemy posypane sezamem, szczypiorkiem i kolendrą. Smacznego!