Makaron ryżowy z krewetkami
Już bardzo dawno nie jedliśmy makaronu ryżowego. Jest tak lekkostrawny, smaczny i zdrowy, że gdy tylko zobaczyliśmy go w sklepie od razu pomyśleliśmy o przygotowaniu obiadu w wersji azjatyckiej.
Makaron ryżowy z krewetkami
Bez glutenu, bez konserwantów, sztucznych barwników – słowem idealny na lekki posiłek. Przygotowaliśmy go w towarzystwie krewetek, z nutką skórki cytrynowej oraz wspaniałą papryką Ramiro w której notabene jesteśmy zakochani od dawna. Jest chrupiąca, lekko słodka i naprawdę przepyszna. Nie było dziś lekko podczas robienia zdjęć gotowej potrawy , jeszcze nigdy aż tak nie spieszyło nam się do jedzenia obiadu ?
Porcja: 2 Czas przygotowania: 15 minut
Poziom trudności : łatwe
Składniki:
- 150 g makaronu ryżowego
- 200 g krewetek
- 1 papryka Ramiro
- 1 papryka pepperoni
- Skórka z jednej cytryny
- 4 ząbki czosnku
- Kolendra
- Oliwa z oliwek
- 1 łyżka masła
- Imbir, curry
Przygotowanie:
Na patelni bez tłuszczu prażymy skórkę z cytryny dosłownie minutę, następnie dolewamy oliwę, dodajemy czosnek i pociętą wzdłuż paprykę Ramiro oraz paprykę pepperoni w całości. Dusimy około 10 minut, można podlać delikatnie wodą. Następnie dodajemy krewetki i dusimy jeszcze 5 minut. W między czasie gotujemy wodę na makaron – gdy woda się zagotuje wyłączamy ją i wrzucamy makaron, przykrywamy i zostawiamy na 3 minuty (według przepisu na opakowaniu). Na patelnię dodajemy kolendrę, odrobinę imbiru i curry oraz łyżkę masła. Na koniec łączymy to z makaronem i podajemy udekorowane liśćmi kolendry.