Makaron po chińsku z brokułami

Makaron po chińsku z  brokułami

Kolejny raz kuchnia chińska i makaron błyskawiczny uratowały mi życie. Pyszne danie z chrupiącymi warzywami i mięsem oraz egzotycznymi przyprawami pojawia się u mnie wtedy kiedy nie mam czasu. To naprawdę zadziwiające, że tak się dzieje. Z drugiej strony ten ciągły pośpiech zaczyna mnie już denerwować. Często robię szybkie obiady,  a tak naprawdę to przecież lubię te czasochłonne i bardziej skomplikowane przepisy. Nie wiem jak  długo tak pociągnę ale wiem, że nawet ten pyszny obiad zjedzony ekspresowo nie służy   zdrowiu. Niestety. Dzisiejszy makaron jest moja propozycją do akcji Ireny i Andrzeja.

Zdjęcie - Makaron po chińsku z  brokułami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 40 dag wieprzowiny
  • 1 brokuł
  • 1 duża marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki octu ryzowego
  • 4 łyzki oleju ryżowego
  • szklanka bulionu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • makaron błyskawiczny
  • só, pieprz

Mięso pokroić, wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Dodać posiekany czosnek oraz pokrojoną marchewkę. Smażyc chwilę. Wlać bulion i dusić kilknaście minut. Dodać pozostałe przyprawy. Pod koniec dołożyć różyczki brokuła i dusić razem z mięsem aż wszystko będzie odpowiedniej miękkości. Makaron błyskawiczny zalać wrzątkiem i po kilku minutach odcedzić. Dołożyć do mięsa i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów