Makaron po chińsku z brokułami
Kolejny raz kuchnia chińska i makaron błyskawiczny uratowały mi życie. Pyszne danie z chrupiącymi warzywami i mięsem oraz egzotycznymi przyprawami pojawia się u mnie wtedy kiedy nie mam czasu. To naprawdę zadziwiające, że tak się dzieje. Z drugiej strony ten ciągły pośpiech zaczyna mnie już denerwować. Często robię szybkie obiady, a tak naprawdę to przecież lubię te czasochłonne i bardziej skomplikowane przepisy. Nie wiem jak długo tak pociągnę ale wiem, że nawet ten pyszny obiad zjedzony ekspresowo nie służy zdrowiu. Niestety. Dzisiejszy makaron jest moja propozycją do akcji Ireny i Andrzeja.
Składniki:
- 40 dag wieprzowiny
- 1 brokuł
- 1 duża marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki octu ryzowego
- 4 łyzki oleju ryżowego
- szklanka bulionu
- 2 łyżki sosu sojowego
- makaron błyskawiczny
- só, pieprz
Mięso pokroić, wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Dodać posiekany czosnek oraz pokrojoną marchewkę. Smażyc chwilę. Wlać bulion i dusić kilknaście minut. Dodać pozostałe przyprawy. Pod koniec dołożyć różyczki brokuła i dusić razem z mięsem aż wszystko będzie odpowiedniej miękkości. Makaron błyskawiczny zalać wrzątkiem i po kilku minutach odcedzić. Dołożyć do mięsa i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego:)