Makaron linguine z sosem pomidorowym

Makaron linguine z sosem pomidorowym

Jak już nie jeden raz Wam mówiłam wśród moich dań obiadowych przeważają makarony, kasze i warzywa.

Jadam bardzo prosto ( kiedyś nadrabiałam słodyczami! ), ale swoje przepisy zawsze staram się urozmaicać i powtarzać bardzo rzadko tę samą wersję.

Oczywiście jak każdy mam swoje ulubione dania, które goszczą na moim stole częściej i klasyki, które już opanowałam do perfekcji.

Zdjęcie - MAKARON LINGUINE Z SOSEM POMIDOROWYM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bardzo lubię prosto kuchnię włoską.

Mając dobrej jakości produkt absolutnie nie potrzebujemy miliona składników do przygotowania super dania.

Dziś mam dla Was przepis na prosty, a zarazem nieziemsko smaczny makaron linguine z sosem pomidorowym.

Idealnym sosem pomidorowym, który po spróbowaniu totalnie zawładnie Waszymi kubkami smakowymi.

Ten sos zagości u Was na stałe i już zawsze pomidorowy będzie tylko w tej wersji!

Chcecie się przekonać?

To spróbujcie!

 Zdjęcie - MAKARON LINGUINE Z SOSEM POMIDOROWYM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* W LECIE: * dojrzałe, soczyste pomidory  – 400 g

( oczywiście najlepsze są pomidory San Marzano ( jeśli będziecie mieli okazję je kupić nie wahajcie się ani chwili! ).

Są to pomidory o pięknym, czerwonym zabarwieniu, zwartym miąższu, który nawet po zakonserwowaniu w puszkach absolutnie się nie rozpada.

* W ZIMIE: * dobrej jakości passata pomidorowa – 350 ml

* oliwa z oliwek – 2-3 łyżki + do szklenia cebuli

* czosnek – 3 ząbki

* świeża bazylia – 1 garstka

* cebula szalotka – 1 szt

* masło min. 82% – 1 łyżka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

WERSJA LETNIA:

Tak jak pisałam powyżej najlepiej sos będzie smakował ze świeżych, wyparzonych pomidorów, ze zdjętą skórką i wyciągniętym gniazdem nasiennym.

Podsmażamy je na oliwie aż się rozpadną i zredukują, a następnie przecieramy.

Następnie do osobnego rondelka wlewamy oliwę, dodajemy rozgnieciony czosnek i garstkę świeżej, porwanej bazylii.

Podgrzewamy na małym ogniu tak, by czosnek zrobił się miękki ( do 10 minut ) – uważajcie, by nie przypalić!

Na osobnej patelni szklimy posiekaną cebulę.

Dodajemy oliwę do pomidorów odcedzając czosnek i bazylię ( to ważne! ).

Dodajemy zeszkloną cebulę, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy 5-7 minut.

WERSJA ZIMOWA:

Gdy nie mamy świeżych pomidorów sięgamy po passatę – jest o niebo lepsza niż pomidory z puszki, które często kompletnie nie mają żadnego smaku!

Podgrzewamy ją wcześniej na łyżce oliwy, a następnie postępujemy tak samo jak w przypadku świeżych.

CAŁOŚĆ:

Makaron gotujemy na półtwardo.

Odcedzony dodajemy do sosu i wrzucamy kawałek masła.

Mieszamy uważać, by nie porwać, ale by dokładnie obtoczyć makaron w sosie.

Podajemy natychmiast!

Świetnym dodatkiem oczywiście do makaronu będzie dobrej jakości ser.

Ja lubię jeszcze przesmażoną bułkę tartą.

Gorąco polecam!

Zdjęcie - MAKARON LINGUINE Z SOSEM POMIDOROWYM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów