Makaron farfalle /kokardki/ z melonem i szynką parmeńską
Pyszne, letnie , obiadowe danie makaronowe dla........ zabieganych / ostatnio to właśnie ja/. Można je przygotować w ciagu kilkunastu minut/ czas na gotowanie makaronu/.
Połączenie makaronu z soczystym, słodkim melonem i słoną , surowa szynką parmeńską tworzy ciekawą kompozycję smakową.
Bardzo lubię łaczyć melona z szynką parmeńską /zobacz/ i może właśnie dlatego zestawienie to odpowiada mi w róznych wariantach .
Składniki: /2 porcje/
- 200 g makaronu kokardki /motylki- farfalle/
- ok. 300 -400 g miąższu melona
- 80 g surowej szynki parmeńskiej/w plasterkach/
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
- sól do gotowania makaronu
- pieprz do smaku
- rukola /do dekoracji/
Wykonanie:
-Makaron ugotować al dente.
-Z miąższu melona wydrążyć łyżeczką /okrągłą/ kuleczki.
-Oliwę połączyć z posiekaną zieloną pietruszką.
-Plasterki szynki pokroić w paseczki.
-Ugotowany ,makaron przecedzić i przełożyć do miski.
-Lekko przestudzony połączyć z pietruszkową oliwą.
-Dodać paseczki szynki, kuleczki melona i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
-Wymieszać i przełożyć na talerze.
-Ozdobić świeżymi listkami rukoli.