Makaron casarecce z bakłażanem i gorgonzolą

Makaron casarecce z bakłażanem i gorgonzolą


Zdjęcie - Makaron casarecce z bakłażanem i gorgonzolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kolejna propozycja na proste danie makaronowe z warzywami. Tym razem makaron razowy z bakłażanem i serem pleśniowym.

Zdjęcie - Makaron casarecce z bakłażanem i gorgonzolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:/2 porcje/

  • 160-200 g razowego makaronu casarecce /lub świderki, rurki itp./
  • 1 niewielki bakłażan
  • ½ czerwonej cebuli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ok. 80 g sera gorgonzola/lub inny pleśniowy
  • ½ łyżeczki włoskiej mieszanki ziołowej / aglio, peperoncino , prezzemolo/
  • sól /do smaku
  • zielona pietruszka /do dekoracji


Wykonanie:
Zdjęcie - Makaron casarecce z bakłażanem i gorgonzolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

-Cebulę posiekać, bakłażana pokroić w grubą kostkę. -Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i chwilkę podsmażyć/ nie rumienić/. -Dodać bakłażana i smażyć kolejne kilka minut. Posolić do smaku, dodać przyprawy. Do podsmażonych warzyw wlać kilka łyżek wody z gotującego się makaronu i kontynuować duszenie do momentu , aż bakłażan będzie miękki. W międzyczasie ugotować makaron al dente. Ugotowany , przecedzony makaron wsypać na patelnię z bakłażanem i wymieszać. Gorący przełożyć na talerze . Pokrojony na małe kawałeczki ser nałożyć na makaron i posypać zieloną pietruszką. 

Zdjęcie - Makaron casarecce z bakłażanem i gorgonzolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makaron casarecce z bakłażanem i gorgonzolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów