Makaron casarecce z bakłażanem i gorgonzolą
Kolejna propozycja na proste danie makaronowe z warzywami. Tym razem makaron razowy z bakłażanem i serem pleśniowym.
Składniki:/2 porcje/
- 160-200 g razowego makaronu casarecce /lub świderki, rurki itp./
- 1 niewielki bakłażan
- ½ czerwonej cebuli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ok. 80 g sera gorgonzola/lub inny pleśniowy
- ½ łyżeczki włoskiej mieszanki ziołowej / aglio, peperoncino , prezzemolo/
- sól /do smaku
- zielona pietruszka /do dekoracji
Wykonanie:
-Cebulę posiekać, bakłażana pokroić w grubą kostkę. -Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i chwilkę podsmażyć/ nie rumienić/. -Dodać bakłażana i smażyć kolejne kilka minut. Posolić do smaku, dodać przyprawy. Do podsmażonych warzyw wlać kilka łyżek wody z gotującego się makaronu i kontynuować duszenie do momentu , aż bakłażan będzie miękki. W międzyczasie ugotować makaron al dente. Ugotowany , przecedzony makaron wsypać na patelnię z bakłażanem i wymieszać. Gorący przełożyć na talerze . Pokrojony na małe kawałeczki ser nałożyć na makaron i posypać zieloną pietruszką.