Makaron bucatini z grillowanym fankułem, zielonym groszkiem oraz koperkiem i pietruszką
Składniki
(przepis na 4 osoby)
1 duży fenkuł (czyli koper włoski)
2 szklanki zielonego groszku
250 g makaronu bucatini (podobny do spaghetti, ale z przechodząca przez
środek niewielką dziurką)
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
¼ pęczka koperki
¼ pęczka natki pietruszki
4 łyżki startego sera parmezan
sól
Przygotowanie:
Usunąć pierwszą warstwę fenkuła i następnie drobno pokropić w plasterki, wymieszać z łyżka oliwy i grillować ok. 3-4 minut aż do powstania paseczków od grilla. Gotować groszek w osolonej wodzie przez około 5 minut, odcedzić, a następnie przesmażyć na maśle na patelni. Zagotować wodę z solą, włożyć makaron i gotować tyle minut, ile podano na opakowaniu, następnie ściągnąć z ognia i zostawić pod przykryciem na 2-3 minuty. Odcedzić makaron, dodać groszek, posypać parmezanem i udekorować listkiem natki pietruszki i koperku, a na wierzchu ułożyć grillowanego fenkuła.